IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 31 март

Най-интересното от света и у нас през погледа на редакторите на Investor.bg

18:07 | 31.03.15 г.
Акцентите в бизнеса на 31 март

В България

В България редовно се говори колко инвестиции привлича страната ни. Да погледнем от другата страна – колко точно е инвестирала страната ни в чужбина? За последните 10 години това са 1,8 млрд. евро, половината от които са били в други страни от Европейския съюз.

Социалното министерство подкрепи в крайна сметка увеличението на пенсионната възраст и на вноските. Това ще става постепенно и очаквано ще бъде посрещнато със съпротива от различни организации.

Предложението за избор на допълнителна пенсия в частните или в държавния пенсионни фондове ще бъда част от пакета с мерки за пенсионната реформа, обяви министърът на финансите Владислав Горанов.

За да бъдат избегнати нови казуси като този с фалиралата банка КТБ, в парламента бе внесен законопроект за промени в Гражданския процесуален кодекс и Наказателно процесуалния кодекс. Ако бъдат приети, главният прокурор или определен от него заместник, ще може да атакува в съда сделки между частни фирми в защита на обществения и държавен интерес

Друго предложение пък е създаването на единен орган за борба с корупцията, както препоръча Европейската комисия преди време.

Китайски инвеститори показаха своя интерес към вземането под концесия на летището в Пловдив. България може да участва с проекти в икономическия план “Нов път на коприната”, казва китайски бизнесмен.

По света

Колебанията и несигурността около иранската ядрена програма, както и гражданската война в Йемен поставят петрола под натиск тази седмица.

Руският президент Владимир Путин намери неочаквани съюзници на Запад – нервните трейдъри на петрол, които се опасяват от конфликтите по света. Петролът поскъпва, а данъчните постъпления в руската хазна нарастват.

Авторитетната инвестиционна компания PIMCO смята, че ситуацията с еврозоната в момента е „непоносима“. Единственото решения според нея е икономическият съюз да се превърне в Съединени европейски щати. Вижте целия им анализ.

От известно време Китай подготвя своя отговор на Световната банка – Азиатската инвестиционна банка. Крайният срок за участие сред страните основатели е днес и голям брой страни са изявили желание. Вижте кои са те от нашата Графика на деня.

Буквално в последния момент към банката решиха да се присъединят и Египет и Норвегия.

Напълно е възможно до 18 месеца в Европа да се появи нова държава. Това ще стане възможно, ако на местните избори през септември сепаратистките партии в Каталуния спечелят мнозинството от гласовете.

На борсата

Хубавото време съвпадна с добрите резултати на Българска фондова борса, като печелившите акции преобладаваха.

Препоръчваме

Болните от Паркинсон страдат от редица неудобства в ежедневния си живот, сред които и затрудненията с писането. Една компания решава този проблем с просто, но гениално решение

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още