IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 6 март

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

20:44 | 06.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 6 март

В България

Брутният вътрешен продукт на България през 2014 г. се е увеличил с 1,7%, над очакванията на икономистите. 

Дългът на страната също се е повишил за този период и тук идва един въпрос – какво е съотношението между дълга и състоянието на икономиката в България и по света? Един интересен анализ, който си струва да прочетете.

Банкерът Цветан Василев, който управляваше КТБ преди тя да фалира и в момента е в Сърбия, може да бъде екстрадиран в България.

Безспорно водещата в политическо отношение днес новина е, че след скандалът около оставката на бившия вътрешен министър Веселин Вучков, днес оставки подадоха и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев. Цялата структура на службите за сигурност ще има нови началници скоро.

Вицепремиерът от квотата на АБВ Ивайло Калфин се изказа против идеята работещите пенсионери да бъдат обложени с 10% данък върху пенсиите си. Едновременно с това правителството обяви, че за идващите великденски празници ще има добавка от 40 лв. за хората с ниски пенсии.

А заетостта в страната е продължила да намалява още и през четвъртото тримесечие на 2014 г.

Като решение на част от икономическите проблеми в страната Институтът за пазарна икономика предложи 20% от данъчните постъпления от подоходното облагане да отиват в общините. По този начин те ще бъдат използвани по по-близък до местната икономика начин и могат да бъдат харчени и контролирани по-добре.

По света

Поскъпването на петрола днес обърна тенденцията за силно поевтиняващата в последните месеци руска рубла. Тя се върна под 60 рубли за долар.

А в същото време можете да разберете по какъв начин западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна удариха сериозно две руски банки - Банк Россия и СМП Банк. Техни активи на стойност 637 млн. долара са били блокирани и това сериозно пречи на нормалната им работа.

В централна Европа един друг политик, стремящ се към „нелиберална държава“ се противопостави на споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му няма да подкрепи договора TTIP, тъй като той може да отнеме от суверенитета на Унгария.

Продължаващият натиск на турския президент Реждеп Ердоган върху централната банка на Турция да намали лихвите заплашва южната ни съседка със сериозна валутна криза. Турската лира вече поевтинява значително спрямо долара и има изгледи това да продължи и в близкото бъдеще, ако не се промени нещо.

Германски производител на зелена енергия ще съди Европейската комисия заради помощта за АЕЦ "Хикли Пойнт". Това дело може да промени много неща в Европа, ако бъде спечелено от Greenpeace Energy.

И пак на енергийна тема – Азербайджан не смята, че газопроводът Nabucco има бъдеще, тъй като в страната няма достатъчно газ и за него, и за TAP. А Иран твърди, че би продавал повече петрол, само ако бъдат вдигнати санкциите срещу него заради развитието на неговата ядрена програма.

В Германия пък днес гласуваха закон, задължаващ компаниите да имат минимална квота жени на ръководни постове

На борсата

Индеските на Българска фондова борса днес отчетоха леки понижения, като приключиха на загуба седмицата. В основата на днешния оборот бяха Момина крепост, Медика и Софарма Трейдинг.

Препоръчваме

Космическите технологии се развиват - за пръв път в човешката история космически апарат ще достигне планета-джудже!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още