IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика нараства с 0.4% през изминалото тримесечие

Анализатори коментират, че забавянето на ръста е естествен израз на рекордните цени на горивата през тримесечието

12:10 | 21.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Британската икономика нараства с 0.4% през изминалото тримесечие
Брутният вътрешен продукт на Великобритания е нараснал през третото тримесечие с 0.4% спрямо предходното второ тримесечие и с 1.6% на годишна база по предварителни данни. Данните отговарят на средните очаквания на анализаторите.

За сравнение през предходното тримесечие ръстът на БВП на втората по големина европейска икономика възлезе на 0.5% спрямо първото тримесечие и 1.5% на годишна база.

Анализатори коментират, че забавянето на ръста е естествен израз на рекордните цени на горивата през тримесечието. От началото на годината петролът е поскъпнал с 38%, което доведе до ръст на инфлацията в страната до осемгодишен максимум.

Забавянето на ръста на БВП на Великобритания се предопределя от спада на индустриалното производство през тримесечието с 0.6%, което съставлява близо една пета от общия БВП на страната.

След изнесените данни британският паунд регистрира ръст спрямо останалите основни валути, повишавайки се спрямо долара до ниво от 1.7780 долара за един паунд, след като малко преди изнасянето на данните се търгуваше на нива от около 1.7760 долара за един паунд.

Британският индекс, който стартира днешния ден на отрицателна територия след вчерашния силен спад на щатските индекси, се търгува към момента с понижение от 0.2% до ниво от 5 154 пункта.

С толкова се понижи и френският САС 40 до ниво от 4 382 пункта, а немският DAX 30 загуби минималните 0.1% от стойността си до ниво от 4 859 пункта.

В отделен доклад бяха изнесени данни за продажбите на дребно в Италия през август, които се оказаха значително по-добри от очакванията. Показателят регистрира повишение с 0.6% на месечна и с 2.4% на годишна база при средни очаквания на анализаторите за ръст от 0.1% на месечна база и спад от 0.2% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още