IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones достигна шестгодишен максимум

В основата на ръста бяха добрите тримесечни резултати, изнасяни от големите компании, както и завишаване на инвестиционната оценка на GM

10:21 | 27.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Dow Jones достигна шестгодишен максимум

Индексът Dow Jones завърши вчерашния ден на нова най-висока за последните шест години стойност, след като се повиши със 71 пункта до ниво от 11 354 пункта.

В основата на ръста на индекса бяха добрите тримесечни резултати, изнасяни от големите компании, както и завишаване на инвестиционната оценка на General Motors (GM).

Акциите на най-големия световен производител на автомобили се повишиха с 1.74 долара до ниво от 23.15 долара, след като инвестиционната банка Merrill Lynch завиши инвестиционната си оценка на GM в резултат на провежданата от силно задлъжнялата компания политика на преструктуриране.

Сред компаниите, оповестили добри тримесечни резултати, бяха Amazon.com Inc. и PepsiCo Inc., като положително въздействие върху щатските пазари оказа и спадът в цената на петрола, който вчера отбеляза трети пореден дневен спад.

Повишение през вчерашния ден регистрираха и останалите основни щатски индекси, като широкият Standard & Poor's 500 завърши деня с ръст от 3.67 пункта, или 0.28%, до ниво от 1 305.41 пункта а технологичният Nasdaq добави 3.33 пункта, или 0.14%, до 2 333.63 пункта.

Търговията на щатските пазари бе активна, като на NYSE се изтъргуваха 2.63 млрд. акции, или над изтъргуваните във вторник 2.48 млрд. броя, като повишаващите се бяха в съотношение 6 към 5 към понижаващите се.

Освен положителното настроение на корпоративния фронт, се породи оптимизъм и след обявяването на добри макроданни за щатската икономика.

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ през март са отбелязали повишение от 6.1% в резултат на силното търсене на самолети и машинно оборудване. Повишението бе най-голямо от май 2005 година и значително превиши средните очаквания на анализаторите за ръст на показателя едва с 2.1%.

За сравнение, през февруари ръстът на поръчките на дълготрайни стоки възлезе на 3.4% след възходяща ревизия.

По-нататъшно свидетелство за развитието на щатската икономика ще се даде от изнасяните утре данни за ръста на БВП на САЩ през първото тримесечие.

Ръстът на щатските пазари се пренесе и на азиатските, като японският Nikkei 225 завърши днешния ден с повишение от 0.3% до ниво от 17 114.53 пункта, а корейският KOSPI добави 0.1% към стойността си до ниво от 1 452.53 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 27.04.06 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още