IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР: “Данък подкуп” най-висок в бившия СССР и на Балканите

Според ЕБВР инвестиционният климат в Източна Европа в последно време показва признаци на подобрение, но все още основните проблеми са бюрокрацията, съдебната система и корупцията

09:43 | 17.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР: “Данък подкуп” най-висок в бившия СССР и на Балканите

Компаниите в бившите съветски републики и на Балканите най-често си служат с подкупи, за да получават различни разрешителни и други услуги от държавната администрация, се казва в доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Според документа частните компании в бившите съветски републики плащат под формата на подкупи равностойността на 1,3% от своя оборот, а в Източна Европа и балтийските страни този дял е 0,7 на сто.

Частният сектор среща повече пречки в сравнение с държавните компании. Последните се намират в по-изгодна позиция по отношение получаването на разрешителни, тъй като тяхното ръководство използва личните си контакти при съответните административни процедури, вместо да си служи с подкупи, се посочва в доклада. Освен това държавните компании нямат “частна собственост, която да бъде конфискувана” при установяване на евентуални нарушения.

Според ЕБВР инвестиционният климат в Източна Европа в последно време показва признаци на подобрение и компаниите срещат по-малко пречки в бизнеса си. Въпреки това бюрокрацията, съдебната система и корупцията остават основните проблеми.

Като цяло районът е отбелязал положителна промяна по отношение на нормативната уредба, данъчната система и престъпността и в по-малка степен в съдебната система и корупцията. Произволните бюрократични процедури обаче, както и неефективността на институциите и липсата на достъп до финансиране все още се смятат за основните пречки пред бизнеса в страните в преход”, се казва в доклада.

Той включва около 9500 компании от всички източноевропейски страни, балтийските страни, държавите от Югоизточна Европа и държавите-членки на бившия Съветски съюз, включително и тези в Азия.

На макроикономическо ниво също има и положителни и отрицателни признаци. Средният ръст на икономиката в осемте нови членки на ЕС от бившия социалистически блок се очаква да бъде 5,3% през 2005, в сравнение с 6,6% миналата година. В резултат от членството преките чуждестранни инвестиции в тези страни са се увеличили до 24,3 млрд. долара от 16,2 млрд. долара през 2004 г.

Ръстът на икономиката се очаква да бъде около 5% за 2006 година, с изключение на някои от страните-производителки на нефт от бившия Съветски съюз, които ще отбележат по-висок растеж заради високите цени на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още