IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран се приближава към дългосрочна сделка за вдигане на ембаргото

Техеран и Международната агенция за атомна енергия са договорили пет нови мерки за повече рпозрачност на ядрената програма

12:34 | 22.05.14 г.
Иран се приближава към дългосрочна сделка за вдигане на ембаргото

Международната агенция за атомна енергия съобщи, че след едноседмични преговори Иран се е съгласил да изпълни пет нови мерки за подобряване на прозрачността на ядрената си програма, съобщава АП.

Техеран ще обменя информация с агенцията по отношение на твърденията за открити експлозиви, включително и провеждането на експерименти с взривни вещества, съобщават двете страни в съвместно изявление.

Техеран ще предоставя и „взаимноприемлива информация“ и ще дава обяснения за различни ядрени проучвания, както и ще позволи организиране на посещение в научно-изследователския център за ядрени изследвания и в производствени звена, свързани с ядрената индустрия.

В изявлението се отбелязва, че е постигнат „добър напредък“ по седемте предварителни условия, които Иран трябваше да изпълни, за да продължат преговорите по дългосрочна сделка със западните сили, Русия и Китай за вдигането на санкциите срещу ислямската страна.

Откакто започнаха преговорите с Техеран през миналата година, агенцията за атомна енергия и западните държави се фокусираха не само върху настоящите ядрени проекти, до които инспекторите на ООН имат достъп, но и върху проучванията, осъществени преди 2003 г. Според атомната агенция в този период Иран вероятно е фокусирал дейностите си върху производство на ядрено оръжие.

Техеран продължава да отрича военния аспект на ядрените дейности – и настоящите, и миналите. Страната твърди, че ядрената й програма е за мирни, граждански цели и че не е разработвала ядрено оръжие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още