IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска петролна компания предлага $18,5 млрд. за щатската Unocal

12:01 | 23.06.05 г.
Автор - снимка
Създател
Китайска петролна компания предлага $18,5 млрд. за щатската Unocal
Третата по големина китайска петролна компания China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) обяви в четвъртък намерението си да предложи 18,5 млрд. долара за закупуването на американската Unocal.

Контра офертата от китайската държавна компания е по-голяма от предложените 16 млрд. долара от американския гигант ChevronTexaco през април, проект за сливане, който бе одобрен от американските власти на 10 юни.

CNOOC предлага 67 долара на акция в рамките на офертата за закупуване на калифорнийската петролна компания.

Unocal в момента разполага с около 6 000 служители, основно в Северна Америка и Азия. Американската компания експлоатира главно резервите от газ и петрол в Тайланд, Индонезия и Централна Азия.

CNOOC предвижда да финансира операцията със собствени средства за около 3 млрд. долара и да заеме остатъка от Goldman Sachs, JPMorgan и Търговската и индустриална банка на Китай.

Китайската компания заявява, че сливането с Unocal ще й позволи да удвои газовото и петролното си производство и да увеличи петролните си резерви с близо 80%.

Ако предложението бъде одобрено, това ще представлява най-голямото закупуване от китайска компания на чуждестранна такава, или с над 10 пъти над сумата, платена за закупуването от Lenovo на IBM в края на миналата година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още