IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Северна Корея е изнасяла нелегално суровини за над 220 млн. евро

Получателите на въглища и желязна руда през последните шест месеца са страни като Китай, Индия, Малайзия и Шри Ланка

09:59 | 11.09.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: Ройтерс

Малко преди приемането на нови санкции срещу Северна Корея Организацията на обединените нации (ООН) разкри нелегален износ на Пхенян за около 224 млн. евро.

Получателите на суровини, като въглища и желязна руда, през последните шест месеца са страни като Китай, Индия, Малайзия и Шри Ланка, стана ясно от доклада на ООН, публикуван през уикенда. Съществуващите наказателни мерки са твърде слаби за постигането на ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, твърдят специалистите на организацията, докато САЩ призоваха за приемането на нови санкция срещу Пхенян в понеделник

Авторите на доклада на ООН твърдят, че съществуващите санкции почти не се налагат и спазват. Освен това Северна Корея е разработила тактика на заобикаляне, за да избегне наказателни мерки в контекста на оръжейното ембарго, както и ограничения върху корабоплаването и финансите. Износът на въглища, желязо и желязна руда е в нарушение на международно наложената забрана за Пхенян.

Според анализа на ООН между декември 2016 г. и май 2017 г. Северна Корея е изнесла желязна руда за близо 66 млн. евро на Китай, своя най-близък съюзник. Нарушенията в областта на оръжейното ембарго са в посока към Сирия и редица африкански страни, включително Ангола, Конго, Еритрея, Намибия и Танзания.

С оглед на финансовите ограничения експертите на ООН критикуват, че редица севернокорейски финансови институции продължават да имат представители в чужбина.  

Междувременно САЩ разпространиха на 14-те си партньори от Съвета за сигурност на ООН променен текст на резолюция, предвиждаща налагането за осми път на строги санкции на Северна Корея заради поредния ѝ ядрен опит. Според дипломатите в него се предвижда прогресивно ембарго върху петрола, предназначен за Пхенян, а не пълно и незабавно ембарго, както се предвиждаше в първия проект на резолюция, предложен в сряда от САЩ. В изменения текст се планира и забрана за страните членки на ООН да внасят севернокорейски текстил, както искаше Вашингтон.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 18 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
https://***.facebook.com/thepeoplesvoicetv/videos/970889516391823/?hc_ref=ARTDir7oKTU35aiVGTRo2repTRBoOfOiPIfmueEwavdlYQNojULBbzIMrcbW6yAYQ0k
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 4
khao
преди 6 години
моля преведи последната дума, не всички сме от вашето малцинство и не разбираме майчиния ви език ! ... а после ходи и си *** майката, хахахаха :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
незнам пак ба кви комунистически изблици те избива ама С.Корея е богата на редки метали и злато даже и петролец са намерили не много, но има не е кат да нема .... Всички кат почнеш от Китай, Япония, Ю.Корея, САЩ и т.н. си купуват кат пичове от тях, защото затова металите са редки щот ги нема, а твоя капитализъм без ресурси не работи .. анадъму ?! .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Ааааа там хич не е само бизнес, като гледам докъде я докараха глобално има и надпреварване затова кой повече ще прецака другарчето или любовника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 6
0pk
преди 6 години
Друго са капиталистическите ггей сбирки, там любофф няма - само бизнес :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Снимката е като от някаква комунистическа ггей сбирка с военни униформи.Голяма любофф фърчи отвсекъде. Толкова голяма, че се налага да пълнят балистични ракети с нея и да я изнасят извън Северна Корея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още