IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Oracle се понижи с 2% до 798 млн. долара за тримесечие

Приходите за второто тримесечие са възлезли на 3.29 млрд. долара, или повишение от 19% в сравнение с реализираните през същото тримесечие на миналата година приходи в размер на 2.76 млрд. долара

11:18 | 16.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Oracle се понижи с 2% до 798 млн. долара за тримесечие

Печалбата на втората по големина щатска софтуерна компания Oracle е регистрирала минимален спад през изминалото второ за компанията фискално тримесечие, но се оказа напълно според средните очаквания на анализаторите.

От там отчетоха чиста печалба за тримесечието в размер на 798 млн. долара, или 15 цента на акция, на фона на реализираната за сравнимото тримесечие на миналата година печалба в размер на 815 млн. долара, или 16 цента на акция. Това представлява понижение от близо 2%.

Приходите за второто тримесечие са възлезли на 3.29 млрд. долара, или повишение от 19% в сравнение с реализираните през същото тримесечие на миналата година приходи в размер на 2.76 млрд. долара.

Ръстът в приходите на компанията се е предопределил основно от погълнатите софтуерни компании през последната година и основно от закупената за 11.1 млрд. долара PeopleSoft Inc., за която бе водена ожесточена битка.

Без да се отчитат еднократните разходи, свързани с поглъщанията, печалбата на Oracle би възлязла на 19 цента на акция, колкото бяха и средните очаквания на анализаторите.

От компанията обаче разочароваха инвеститорите с прогнозираните за настоящото фискално тримесечие печалба от 19 цента на акция, без да се включват еднократните разходи. След изнасянето на резултатите акциите на компанията регистрираха спад от 2.7% спрямо затварянето им по време на извънборсовия пазар в САЩ, което бе на ниво от 12,83 долара за брой.

След серия от поглъщания, най-голямото от които бе на компанията PeopleSoft, от Oracle са на път да закупят и друга голяма софтуерна компания в сделка на стойност 5.85 млрд. долара - Siebel Systems Inc. Очаква се сделката да бъде финализирана в началото на следващата година.

С поглъщанията от Oracle затвърждават лидерската си позиция на производител на бизнес софтуер в САЩ и се надяват те да станат основа за ръст в печалбата на компанията в резултат на намаляване на разходите си и по-ефективно управление.

Въпреки активната си политика на поглъщания обаче компанията струва към момента по-малко от началото на покупките си. Пазарната капиталиация е намаляла с 6%, или близо 5 млрд. долара само от началото на годината.

Задачата на компанията в борбата срещу най-големия световен производител на бизнес софтуер – немската SAP, се усложнява от стартиралото през последните месеци силно поскъпване на долара спрямо еврото, което прави продуктите на компанията по-малко конкурентоспособни на международните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още