IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин и Шанхай си съперничат за построяването на Дисниленд

Паркът в Пекин може да бъде построен до 2010 г., според South China Morning Post

15:11 | 17.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Пекин и Шанхай си съперничат за построяването на Дисниленд

Пекин планира да построи увеселителен парк Дисниленд, съобщи вестник South China Morning Post. По този начин столицата на Китай и Шанхай ще се съревновават за построяването на парк на компанията Дисни.

Според изданието паркът в Пекин може да бъде построен до 2010 г.

Властите в Шанхай, най-големия град в Китай, много пъти са обявявали, че водят активни преговори с Дисни и са близо до сключването на сделка за построяването на парк Дисниленд.

Ако бъде построен, паркът в Пекин ще се конкурира с този в Хонконг, който отвори врати през септември миналата година.

Щатската компания обяви преди около година, че разглежда идеята за увеселителен парк в Шанхай, но че ще съсредоточи усилията си върху начинанието си в Хонконг. Седем месеца по-късно местен вестник съобщи, че Дисни планира да построи чрез джойнт венчър парк в Шанхай.

Тогава от Дисни отговориха, че е малко вероятно да отворят парк в континенталната част на Китай преди 2010 г. - годината, когато Шанхай ще е домакин на Световното изложение през 2010 г.

Задкулисното съперничество между двата града може би ще повтори по-ранен конфликт между Пекин, който претендира, че е културната столица на страната, и Шанхай, който иска да си възвърне предишната слава, когато е бил известен като Париж на Изтока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още