IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден опит за премахване на бариерите в световната търговия

Ключовите области на преговорите ще са селското стопанство, търговията с промишлени стоки, търговията с услуги, правилата на СТО (дъмпинг, субсидии и изравнителни мерки, регионални търговски споразумения)

10:03 | 13.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Пореден опит за премахване на бариерите в световната търговия

Шестата Министерска конференция на Световната търговска организация (СТО) започна днес в Хонконг, съобщи BBC. В конференцията участват представители на 148 държави членки на СТО, 41 държави и 76 международни организации със статут на наблюдатели.

Срещата ще продължи до 18 декември, като на нея присъства и българска правителствена делегация, водена от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

По време на конференцията ще бъде направен пореден опит за договаряне на споразумение за премахване на търговските бариери и стимулиране на световната икономика. Организацията работи за постигане на такова споразумение през последните четири години.

Ключовите области на преговорите ще са селското стопанство, търговията с промишлени стоки, търговията с услуги, правилата на СТО (дъмпинг, субсидии и изравнителни мерки, регионални търговски споразумения).

Според кореспондент на BBC обаче се топят надеждите за напредък на преговорите за субсидиите за селското стопанство, услугите и индустриалните стоки. Все още има надежда за известен успех в улесняване на най-неразвитите страни да се възползват от предимствата на световната търговия, допълва изданието.

Петата сесия на Министерската конференция на СТО, проведена през месец септември 2003 г. в Канкун, Мексико, приключи без да бъдат взети решения по тези въпроси. Напредък бе постигнат единствено с приемането на решение на Общия съвет на СТО на 1 август 2004 г. на т. нар. рамкови договорености (Юлски пакет) по условията за провеждане на преговорите в няколко основни области: селско стопанство, памук, достъпа до пазара на неселскостопански (промишлени) стоки, търговията с услуги, улесняването на търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още