IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие във Франция с ръст за първи път от четири месеца

Индексът е регистрирал първото си от четири месеца повишение през декември до минус 30 пункта от минус 33 пункта през ноември

11:51 | 05.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското доверие във Франция с ръст за първи път от четири месеца
Индексът на потребителското доверие в третата по големина европейска икономика, базиран на изследване сред 2000 потребителя, е регистрирал първото си от четири месеца повишение през декември до минус 30 пункта от минус 33 пункта през ноември.

Това е и пореден знак за възстановяването на френската икономика и според анализатори е предвестник на по-добри данни за потребителското доверие в еврозоната, които ще бъдат изнесени по-късно днес.

Ръстът в потребителското доверие във Франция се предопределя от спада на еврото спрямо долара в размер на 8.8% за последната една година, както и от стабилизирането в цената на петрола на нива около 60 долара през декември.

Данните обнадеждават инвеститорите, че френската икономика може да регистрира ръст между 0.5 и 0.6% през първото тримесечие на настоящата година след прогнозите от края на миналата година за ръст от 0.5%.

Добри данни дойдоха и от РМI индекса в сектора на услугите в Германия и еврозоната. В Германия индексът се е повишил до 56 пункта през декември от 54.8 пункта през ноември и на фона на средните очаквания на анализаторите за стойност от 55.3 пункта.

В еврозоната РМI индексът в сектора на услугите е регистрирал стойност от 56.8 пункта при средни очаквания на анализаторите за стойност от 55.4 пункта и на фона на регистрираните 55.2 пункта през ноември.

Въпреки добрите макроданни европейските индекси регистрираха спад след ръста си от последните дни, довел вчера до най-високите им за последните четири и половина години нива.

Индексът DAX 30 се понижи с 0.4% до ниво от 5 503 пункта, а френският САС 40 загуби 0.1% до ниво от 4 832 пункта.

Еврото не регистрира съществено изменение в нивата си спрямо долара след силното си повишение от предните два дни и към момента се търгува на нива от около 1.2100 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още