IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шансовете за война между Украйна и Русия се увеличават

Хората са готови да защитят родината си, коментира пред ABC украинският външен министър

11:59 | 24.03.14 г. 19
Автор - снимка
Редактор
Шансовете за война между Украйна и Русия се увеличават

Шансовете за война между Украйна и Русия се увеличават, обяви пред ABC външният министър на Украйна Андрий Дешчиця.

Той подчертава, че е много загрижен заради разполагането на руски военни сили в близост до източната граница на Украйна.

Дешчиця подчерта, че Киев се опитва да използва мирни и дипломатически средства за разрешаване на кризата с Русия. „В крайна сметка хората са готови да защитят родината си“, допълва той.

Междувременно върховният главнокомандващ силите на НАТО Филип Брийдлав изрази опасенията си, че Москва може да анексира и Приднестровието, което само поиска да се присъедини към Русия.

По думите му Русия действа повече като противник, отколкото като партньор, затова Европейският съюз (ЕС) трябва да преосмисли позиционирането и готовността на силите си в Източна Европа, съобщава EurActive.com.

Руски военни сили превзеха едни от последните военни бази под украински контрол в Крим през последните няколко дни, допълва изданието. Рано тази сутрин руските военни превзеха и военноморска база във Феодосия.

Брийдлав е един от няколкото западни официални лица, които предупреждават, че Русия може и да не спре дотук. „Руските сили по украинската граница са многобройни и в пълна готовност“, коментира той, като допълни, че дори и балтийските държави са застрашени.

Заместникът на съветника по национална сигурност на САЩ Тони Блинкен съобщи, че Вашингтон обмисля всички искания за военна помощ на правителството в Киев, но според него това няма да предотврати инвазията в Украйна, която не е част от НАТО. Брийдлав подчертава, че алиансът трябва да помисли за всички свои източни членове, включително балтийските държави.

Същевременно лидерите на държавите от Г-7 ще обсъдят спешно ситуацията в Украйна по време на срещата им за ядрената сигурност, която ще се проведе в Хага.

След спешната среща на Г-7 миналата седмица руският президент Владимир Путин подписа серия закони, с които анексира Крим, отбелязва Ройтерс. Очакванията са, че лидерите на страните ще дискутират мерки за допълнителен натиск върху Москва.

Днес започва и серията срещи на американския президент Барак Обама с европейските лидери, които също ще се фокусират върху реакцията срещу украинската криза.

Гражданите на Крим пък вече няколко дни се редят на опашки пред банките, за да обменят парите си в рубли, тъй като от днес руската валута влиза официално в обращение на полуострова. Собствениците на дребен бизнес дори прехвърлят сметките си в руските банки на полуострова, тъй като действащите украински финансови институции наложиха различни ограничения за тегленето на пари, посочва Bloomberg.

В момента основният проблем на гражданите на Крим е да намерят основни средства, с които буквално да оцелеят. Експерти дори очакват да пресекне еуфорията след присъединяването на територията към Руската федерация, тъй като няма яснота дали Москва ще направи необходимите инвестиции, за да компенсира загубите на местните.

Рано сутринта руски войници пък превзеха украинската военноморска база във Феодосия.

Повече за случилото се можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Въпросът с ресурсното снабдяване на Крим е решим и технически и технологически,в рамките на месец-два.Големият въпрос е ,какво ще стане с Украйна.Според мен,много вероятно е оттук нататък,просто Путин да остави Украйна на ...самотек,в "ръцете" на Запада.Нека се опита да я глътне...за да се задави.След което да дойде изтрезняването на украинците и да превърне Украйна във втори Крим,т.е украинците сами да се отвърнат от Запада и да потърсят някаква форма на окончателна ориентация към Русия.Нещо подобно на Беларус.А до тогава,Путин ще съумее,да изчака,така,както изчакваше,докато "гледаше" Олимпийските игри и остави Запада сам да се напъха в чувала.Е,това,разбира се ,е само едно мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
stoyan.vartovski
преди 10 години
Стига вече с тези истерии ... не разбрахте ли, че за Путин плана максимум е реализиран - запазено е бъдещето на Черноморския флот и стартегическата му позиция. Пък и Крим винаги си е бил руски, та и тази историческа глупост на Хрушчов (една от многото) е поправена.Русия е с огромен потенциал и е самодостатъчна ... макар и бавно и "не по европейските стандарти" пак може да продължи напред и нагоре и ще си остане изключително значим фактор в света ... какъвто винаги е била!Украинските "нелигитимни" власти сега раздухват истерия с цел да провокират за да отместят фокуса от собствената си неспособност да управляват тази изстрадала страна и за да имат някакви наивни обяснения и оправдания за провала си. Не им ли е ясно, че спасението на Украйна е най-силно зависимо от Русия ... за Европа нито имат изградена промишленост по стандартите на ЕС, нито сегашните кризи в ЕС могат да позволят присъдиняване и изкуствено лансиране на украински стоки на ЕС пазара. И САЩ и ЕС знаят това отлично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 3
dakl
преди 10 години
Ясно е , че Путин и Русия бяха поставени в ъгъла и просто , ако не реагираха по адекватен начин щяха да бъдат пометени от собствените си граждани. Янките този път организираха брилятна акция, но единствено не разчитаха че на руснаците ще им стигне смелостта за подобна реакция , което направо ги вбеси. От тук нататък прозират два евентуални хода: насочване на въоръжените вече западни украинци срещу Русия, което автоматично ще доведе до присъединяването на бившите руски области отново към територията на Русия и разгръщането на студената война 2 и до консолидацията на останалия свят срещу англосаксите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 4
Achtung
преди 10 години
Въпросa с електричеството ще бъде решен до седмици, нa рускa територия в близос до Крим имa нужните резервни мощности и голямa чaст от дaлекопреноснaтa мрежa е изгрaденa aко прaвилно си спомням нa 750 киловолтa, зa срaвнения глaвния пръстен нa Бългaрия е 440 киловолтa. Въпросa с водaтa според мен ще е нaй-проблемен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Да, но нали се сещаш, че когато руснаците започнат да притягат Украйна за гушата, съвсем нормално е да се очаква Украйна да започне да притяга Крим там, където е зависим от Украйна. Ако Русия не гарантира независимо снабдяване на Крим с вода, ток и газ и животът там се превърне в мъка, какво прави Путин? Как може да гарантира безпроблемно снабдяване? Или трябва да прокара в рамките на 2-3 месеца далекопроводи, водопроводи и газопроводи през Керченския пролив, или да започне надеждно да контролира тези, които до сега са вършили работата! Начи или требва да сложи властите на Украйна в партер без никаква възможност за мърдане и номера, или да окупира тези територии, където е съответната инфраструктура. И така, хапка по хапка... хехе! Всъщност, точно тук може да е и добрият повод за по-мащабно нахлуване. Видяхме още в навечерието на референдума подобна тренировка около някакъв газов обект извън границите на Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 1
baba_meca
преди 10 години
а тя Украйна няма проблем с енергията и кинтите ;) само дето щяло да се вдига цената на тока ...ако шалтера е в Украйна, сети се къде е енергото и то не само на Украйна ами и на ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Аз не бих бил толкова сигурен! На Путин, респективно на Русия, Крим не й върши никаква специална работа! Военната база те си я имаха с договор до 2042 г. и за какво им е този таралеж в гащите? Най-малкото как ще осигуряват нормално съществуване на Крим без елементарна инфраструктура, като подаване на газ, електричество и вода. Ето, от вчера половината Крим е без ток, защото шалтерът е в Украйна. Да не мислиш, че това никой не го е предвидил, когато ти си пил бира и си гледал телевизия, а Путин и мозъчният му щаб не са спали с денонощия над картите, когато са проигравали цялата операция!Крим е плацдарм, само началото, а целта е цяла Украйна, или поне колкото е възможно по-голяма част.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
Абсолютно прав си, просто дадох Ирак за пример, защото там вече ДЕСЕТА, година ги тресе(в буквален смисъл) демократичния процес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 7
hellwitch
преди 10 години
Ако руснаците нахлуят в Украйна при враждебно настроено население, а такова има и в източна и в южна Украйна - спукана им е работата.Дори да стигнат до Молдова за 2 дена, после няма да могат да излязат без много жертви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 5
deant
преди 10 години
И не само - Витнам, Либия... без малко Сирия.. Умиротворяване в Американски стил. "Жертвите не са важни, шом е за 'ДЕМОКРАЦИЯТА' "Референдум ли?! Американската и ЕС демокрация го признават САМО ако харесат отговора. В близката ЕС история има няколко такива случая, не си измислям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още