IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota строи завод в Русия, очакват се нови конструктори

10:48 | 27.04.05 г.
Автор - снимка
Създател
Toyota строи завод в Русия, очакват се нови конструктори
Camry вече ще се произвежда и в Русия

Автомобилният конструктор Toyota обяви късно във вторник строежа на първия си завод за асемблиране в Русия-стъпка, която се очаква бързо да привлече други чуждестранни автомобилостроители, основно поради силния ръст на автомобилния пазар в страната.

Продажбите на най-големия японски автомобилостроител в Русия са нараснали през първото тримесечие с 30% на годишна база, а заводът се очаква да бъде построен в района на Санкт Петрбург при начална инвестиция от 15 млрд. йени (140 млн. евро), с цел да отговори на силното местно търсене.

"Стигнахме до извода, че имаме нужда от производствен център в Русия, за да отговорим на търсенето и продължаваме да търсим начини за растеж на руския пазар", съобщава изпълнителният директор на Toyota Токуиши Ураниши пред местната преса.

Заводът, който се очаква да започне да функционира през декември 2007 г., е с начален производствен капацитет от 50 000 коли на година и 500 служители.

Германо-американският производител DaimlerChrysler и немският Volkswagen също потвърдиха, че водят преговори за построяване на завод в Русия и според анализатори решението на японския гигант ще послужи за привличането на нови автомобилостроители.

General Motors, Ford, Hyundai, Kia, BMW и Renault вече имат производства в страната, но повечето от тях са чрез джойнтвенчър с руски партньор.

През март японски вестник съобщи, че Toyota e изоставил проекта си за строеж на завод в Русия заради несъгласие относно мястото на изграждане на завода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още