IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е спряла вноса на руски газ

Транзитът на синьо гориво от Русия за Европа през страната засега не е засегнат от мярката

10:53 | 12.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Украйна е спряла вноса на руски газ

Държавната газова компания на Украйна Нафтогаз е спряла вноса на синьо гориво от Русия заради ценови спор, съобщава Ройтерс, като се позовава на пожелали анонимност източници от индустрията и от руския газов монополист Газпром.

Поне засега транзитът на природен газ през Украйна за Европа не е засегнат от мярката, отбелязва информационната агенция.

Източникът на Ройтерс информира, че доставки за Нафтогаз не се правят от петък (8 ноември – бел. ред.). Тогава операторът на мрежата Укртрансгаз е наредил на Нафтогаз да спре да купува синьо гориво от Русия.

Същевременно украинският предприемач Дмитро Фиркаш, който е подписал споразумение за покупката на 5 млрд. куб. м руски газ при 30-36% отстъпка в цената, все още получава синьо гориво, съобщава неговият говорител. Според източници на информационната агенция обаче обемите на газа за Фиркаш също са започнали да намаляват.

Половината от руския природен газ за Европа минава през Украйна. Източниците на информационната агенция коментират, че транзитът няма да бъде засегнат, тъй като „всички искания за износ са били изпълнени“.

Засега и Газпром, и Нафтогаз отказват коментар. ИТАР-ТАСС обаче съобщи, че източници на агенцията от украинската компания разкриват, че дружеството не смята да купува руски газ до края на тази година, тъй като разполага с достатъчно запаси, за да задоволи търсенето в началото на зимния сезон.

Украйна се опитва да намали зависимостта си от руския природен газ. Наскоро страната подписа споразумение с Chevron за проучване и добив на шистов газ и поднови доставките си от Полша. Според Ройтерс страната получава около 4,4 млн. куб. м дневно синьо гориво от Полша и около 4 млн. куб. м на ден от Унгария.

Киев плаща по около 400 долара за 1 000 куб. м руски природен газ и настоява за облекчаване на условията за доставките и намаляване на цените, които са прекомерни и почти непосилни за страната.

Наскоро Газпром обяви, че Украйна не е платила сметката за август и заплаши, че ще спре доставките. Това засили опасенията за началото на нов епизод от газовата война между двете държави.

Същевременно Москва се опитва да оказва натиск върху Киев заради предстоящото подписване на споразумение между Украйна и Европейския съюз (ЕС) за свободна търговия.

През почивните дни руският президент Владимир Путин и украинският Виктор Янукович отново са се срещали, за да дискутират търговските и икономически връзки между двете страни. През август представители на Русия намекнаха, че Киев не би имал търговски спорове с Москва, ако членуваше в Митническия съюз.

Междувременно Армения се присъедини към Митническия съюз, въпреки че страната се подготвяше да подпише споразумение с европейските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още