IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото с нов близо осемнадесетгодишен максимум при ниво от 482 долара

Ръстът в цената на благородния метал се предопределя от стартиралия в петък силен спад на долара спрямо останалите основни валути и терористичните заплахи в Ню Йорк

14:32 | 10.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Златото с нов близо осемнадесетгодишен максимум при ниво от 482 долара

Цената на златото се повиши днес до нов близо осемнадесетгодишен максимум по време на европейската борсова сесия, след като фючърсите на благородния метал с доставка през декември регистрираха най-висока стойност от 482 долара за тройунция.

Към момента те се търгуват на нива от около 480 долара за тройунция, или повишение от 0.5%спрямо затварянето в петък на нюйоркската стокова борса.

Ръстът в цената на благородния метал, който стартира в петък след силното поевтиняване на долара спрямо останалите основни валути, се подхранва от опасенията на инвеститорите относно повишаващата се инфлация в САЩ в следствие на поскъпването на петрола.

Към инвестиции в злато се насочват и инвеститори, които очакват занижаване на прогнозите за резултатите на щатските компании за следващото тримесечие и година със стартирането на отчетния сезон в САЩ.

Рекордният ръст в цената на златото идва на фона на добрите данни за заетостта в САЩ, изнесени в петък. Работните места в неселскостопанския сектор в САЩ са се понижили с 35 000 през септември в следствие на разрушенията, предизвикани от ураганите Катрина и Рита.

Въпреки че това бе първият спад на показателя от над две години насам, той се оказа много по-малък от очакванията на пазарните участници, които прогнозираха понижение от 150 000.

В допълнение към добрите данни за септември новосъздадените работни места за юли и август бяха ревизирани с повишение от общо 77 000. Средното месечно покачване за последната година е в размер на 194 000.

Леко обаче нараства безработицата за септември в най-голямата световна икономика до 5,1% спрямо 4,9% за предходния месец, а средното почасово заплащане се увеличава с 0,2% на месечна и с 2,6% на годишна база.

Данните се интерпретират от анализаторите като потвърждаващ сигнал за по-нататъшна политика на “умерено повишение” на лихвите на фона на очакванията за ръст на инфлацията. Анализаторите прогнозират ръст на инфлацията през септември до 0.9% в сравнение с 0.5% през предходния месец.

Като цяло мнозинството от анализаторите са на мнение, че металът е в дългосрочен възходящ цикъл, който се подкрепя от фундаментални фактори. Сред тях са ръстът на търсенето му и несигурността за развитието на световните икономики на фона на рекордните цени на петрола.

Силно е потреблението на златото през последната година, като за миналата година потребителското търсене се е повишило със 7%, което е първото за последните четири години увеличение в потреблението на благородния метал.

Според прогнозите на някои анализатори цената на златото може да продължи да се повишава и през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още