IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилно приложение ще помага на хората с нарушено зрение да четат етикети

То е разработено от студенти във Варна в рамките на технологичния маратон ТОМ

11:06 | 18.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мобилно приложение ще помага на хората с нарушено зрение да четат етикетите на стоките в магазина. То е разработено от студенти във Варна в рамките на технологичния маратон ТОМ, който се проведе в Техническия университет във Варна, предаде БНТ. 

Идеята за мобилното приложение е на Пламена Янкова, която е с нарушено зрение. Всеки път, когато пазарува, тя има нужда от придружител, който да й прочита информацията от етикетите на стоките. Затова тя търси помощта на участниците в технологичния маратон.

Приложението има изчистена визия, за да не се затрудняват хората с нарушено зрение. Инж. Ангел Маринов обяснява как действа: „Сканираме баркода на продукта и след това чрез интернет разбираме какъв е самият продукт. Системата изписва и изговаря какъв е продуктът, грамажът и друга информация“.

Приложението има недостатъци, които скоро ще бъдат премахнати. То засега дава най-обща информация, но създателите планират да го обогатят.

До седмица то ще е достъпно за безплатно ползване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още