IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП запорира акции на БТК

Книжата на "Вива Телеком България" в телекома са запорирани заради дълг от 500 хил. лв.

15:01 | 31.03.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
НАП запорира акции на БТК

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала всички акции на Българската телекомуникационна компания, които са собственост на "Вива Телеком България".

Съобщението е публикувано днес в Търговския регистър.

Причината за действията на приходната агенция е предполагаем дълг от 500 000 лева.

Запорното съобщение влиза в сила с днешна дата. Според текста му заради искане на публичния изпълнител Мария Стоянова Бонева запор е наложен над всички акции на "Вива Телеком България" ЕООД в БТК (288 764 840).

По този начин на практика се оказва, че сделка за продажбата на телекома на дружеството LIC33 не може да се осъществи. 

Припомняме, че тя бе обявена от изпълнителния директор на дружеството Пиер Луврие в края на март на специална пресконференция. Тогава той заяви, че лично Цветан Василев му е продал контролираните от него дялове в БТК и още няколко дружества срещу символичната сума от 1 евро. Условието е да бъдат изплатени задълженията в размер на около 900 млн. евро.

За възможни запори стана ясно преди дни. Тогава БНТ съобщи, че НАП е запорирала дяловете в шестте компании, които банкерът Цветан Василев продаде на консорциума LIC33 за 1 евро. “На всяка от фирмите, за които са налице законовите основания, са наложени обезпечителните мерки”, гласи официалният отговор на приходната агенция, цитирана от БНТ.

От Виваком, както е името на оператора, под което БТК оперира, засега отказват коментар. Повече информация от компанията обаче се очаква през следващите дни. 
 

През ноември 2012 г. "Вива телеком България" ЕАД, свързана с VTB Capital plc (VTB) и Корпоративна търговска банка АД (КТБ), придоби 93,99% от акциите на БТК.

Придобиването стана след одобрението на цялостната схема за преструктурирането на Групата на БТК, в резултат на което свързани с VTB Capital и КТБ лица придобиват мажоритарно дялово участие в групата. Собственик на „Вива телеком България“ е регистрираната в Люксембург компания "ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л.".

Впоследствие делът на „Вива телеком България“ достигна 99,72% след търгово предложение.

В средата на януари 2015 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за евентуално извършено нарушение с цел промяна на контрола над БТК (с търговско наименование Vivacom).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 12
Didkata
преди 9 години
То пък Пиер Луврие е един "нормален европейски инвеститор"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
sapundzieva
преди 9 години
Явно в тая държава нормални европейски инвеститори не са желани. Само такива като Пеевски. Защото всички обичат Пеевски тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
Asolin
преди 9 години
Кой ще спечели от фалита на БТК, Дунарит и прочие? Генериране на нови безработни ли е целта на тези, взели решението за запора? Явно Пеевски има здравия гръб на Борисов..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
=== Причината за действията на приходната агенция е предполагаем дълг от 500 000 лева.===Аха, предполагаем...Сега следва онази хватка, срещу която се развика френският посланик - "наш" съдия, обявяване в несъстоятелност, "наш" синдик, "наш" съдия-изпълнител. И готово. После се оказва, че нямало "предполагаем" дълг, ама мандалото вече е хлопнало. Такива ми ти работи в Мамковината ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още