IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung заведе дело срещу Huawei за нарушени патенти

Искът идва само няколко месеца, след като Huawei стартира подобни дела срещу корейската компания

11:07 | 22.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Технологичният гигант Samsung Electronics заведе дело в Китай срещу Huawei Technologies, обвинявайки най-големия производител на смартфони в страната за нарушаване на патенти в сферата на мобилните технологии. Делото се завежда само месеци, след като Huawei заведе дела срещу корейската компания в САЩ и Китай. Двете компании не успяха да постигнат лицензионна сделка върху използването на технология за оперирането на мобилни мрежи, коментира Bloomberg.

Проведохме преговори с други притежатели на патенти за справедливо лицензиране на технологията“, казва Samsung в имейл от петък. „Въпреки усилията ни за решаване на този проблем по взаимно съгласие за съжаление е нужно да предприемем правни действия, за да защитим нашата интелектуална собственост“.

Samsung е завел делото в съда по интелектуална собственост в Пекин, като за момента искът е за вреди за общо 161 млн. юана (24 млн. долара), нанесени от използването на патентите от Huawei, става ясно от поместения в официалната страница на съда документация. Корейската компания обвинява Huawei, че е използвал нейни патенти в няколко свои телефона и таблета. Въпросните патенти покриват безжични комуникации, цифрови камери и други технологии, посочва съдът.

Huawei се превърна в третия най-голям производител на смартфони в света през миналата година след Samsung и Apple, измествайки фокуса си върху по-луксозни модели и печелейки клиенти с допълнителни екстри.

Делото на Huawei срещу Samsung, необикновен ход за китайска компания, сигнализира нарастващата увереност на местните технологични компании в отстояването на правата си по отношение на интелектуалната собственост. Броят на делата се увеличава, тъй като китайските компании – включително Huawei и конкуренти като Xiaomi, засилват интелектуалната си собственост чрез проучвания, сделки и придобивания. Xiaomi е подала молби за над 3700 патента през 2015 г. и по-рано през тази година постигна сделка с Microsoft за закупуването на почти 1500 патента.

Huawei заяви, че все още не е получила иска на Samsung. “Ще разгледаме документацията и ще се защитим подобаващо, когато го направим“, заяви компанията в свое изявление. 

Вижте още технологични новини в материала на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още