IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CFD или взаимно търгувани фондове

Едно от предимствата на договорите за разлика е ливъриджът, докато при ETF-те той не е достъпен

09:32 | 29.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
CFD или взаимно търгувани фондове

Статията е подготвена с подкрепата на ИП Адмирал Маркетс АС Клон България

Воден от желанието да е полезен на начинаещите трейдъри, екипът на Investor.bg стартира поредица от статии, посветени на основен инструмент какъвто са договорите за разлика (Contracts For Differences - CFD).

В рамките на рубриката Търговия със CFD ще се опитаме да обясним какво представляват тези договори и какви са техните предимства спрямо други финансови инструменти.

Покрай множеството нови начини за търговия, които се появиха през последните години, няма нищо необичайно, че хората непрекъснато се питат кой е най-добрият избор за тях. Това, зависи от желания резултат. Но за да разберете кой е най-подходящият инструмент за вас, трябва да бъдете изключително информиран търговец, а не просто да търсите баланса между възвръщаемостта и риска.

Борсово търгуваните фондове (ETF) са известни като идеалната инвестиция, откакто са пуснати на пазара. В най-простата си форма те приличат на всички останали взаимни фондове с изключение на това, че се търгуват на борсата. Това означава, че цената им варира през деня, точно като при акциите, и могат да помогнат на инвеститорите да спечелят в краткосрочен план. ETF сделките се използват също и за дългосрочни инвестиции и могат да бъдат базирани на различни стоки като борсови индекси, суровини, облигации, валути и др.

С ETF можете да поддържате „дълга“ позиция (покупка), но е възможно да заемате и "къса" позиция (продажба), защото се срещат и взаимно търгувани фондове, които се движат обратно на индексите. Друго свойство на ETF-те е, че могат да умножават разликата – покачват се двойно повече от увеличението на индекса. А това ги прави изключително удобни за много инвеститори.

От своя страна, договорите за разлика (CFD) са още „по-млад“ търговски инструмент от ETF, но също се предлагат на много финансови пазари. CFD-тата ви позволяват да сключите договор за получаване или плащане на разликата в цената на инструмента, върху който са базирани, от момента на отваряне на позицията до момента на ликвидиране на CFD контракта. При тях печалбата от покачването на цената е толкова, колкото и от базовия инструмент, но основната разлика е, че не купувате в действителност активите, върху които е издаден контрактът.

Когато обаче започнете да сравнявате CFD и ETF сделките, ще намерите много разлики. Например договорите за разлика са деривати, които дават по-голяма стойност на инвестицията. Това означава, че можете да контролирате и печелите от промяната в цената на инструмент с много по-висока стойност.

С други думи, благодарение на ливъриджа средствата ви се увеличават и ви позволяват по-скъпи инвестиции. Обикновено трейдърът плаща само 5% до 10% от стойността на актива, върху който е издаден CFD договорът. При ETF-те ливъриджът не е достъпен.

Другата разлика между двата финансови инструмента е, че при CFD сделките има такса за периода на договора под формата на лихвен процент. Също така при  договорите за разлика брокерът може да отправи искане за довнасяне на средства по сметката, ако сумата падне под определения марджин. Посредникът прави това с цел подсигуряване срещу евентуална неплатежоспособност от ваша страна.

Ако желаете да сте активен трейдър и да заемате доходоносни позиции, имайте в предвид, че ливъриджът при CFD сделките компенсира лихвените разходи. Той прави търговията с договори за разлика значително по-привлекателна от тази с взаимно търгуваните фондове.

Открийте своята сметка в ИП Адмирал Маркетс АС Клон България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още