IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VTB Group няма да участва в рекапитализацията на КТБ?

Имаме акции за по-малко от 10 млн. евро, като цялата сума е хеджирана, посочва източник от руската банка пред РИА Новости

09:37 | 24.06.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
VTB Group няма да участва в рекапитализацията на КТБ?

VTB Group няма планове да участва в рекапитализацията на българската Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи РИА Новости, позовавайки се на неназован източник в руския кредитор.

"Ние имаме акции за по-малко от 10 млн. евро, цялата сума е хеджирана. Няма да спасим банката и да участваме в нейната рекапитализация", посочи пред руската агенция представител на VTB Group.

От пресслужбата на VTB Capital – дъщерното дружество на VTB Group, което притежава част от активите на българската банка, отказаха да коментират ситуацията около КТБ.

В края на миналата седмица Българска народна банка (БНБ) постави КТБ под специален надзор. Правата на акционерите бяха отнети и на тяхно място бяха назначени квестори, а търговията с книжата на дружеството на БФБ бе спряна.

По-рано от кредитора бяха съобщили, че за да се защитят интересите на вложителите и клиентите, банката е решила да потърси институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции, като предложи на централната банка да постави КТБ АД под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност.

През уикенда БНБ посочи, че с цел запазване на дейността на банковата група при нейното оздравяване ще бъдат предприети действия за увеличение на капитала. От позицията на централната банка стана ясно, че това ще се извърши със средства от Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВ) и Българска банка за развитие (ББР). Освен това от БНБ посочиха, че КТБ ще отвори на 21 юли в 9 часа.

В понеделник обаче финансовият министър Петър Чобанов посочи, че акционерите на КТБ ще получат шанс да осигурят финансов ресурс за стабилизирането ѝ, като държавата ще се намеси само ако те не успеят.

Това даде сигнал за известно разминаване в позициите на БНБ и финансовото министерство. От ведомството на Чобанов обаче обясняват, че такова не съществува. В съобщение на министерството се посочва, че между Министерския съвет, Министерството на финансите и Българска народна банка няма никакви разминавания относно предприетите действия към „Корпоративна търговска банка“ АД".

"Мерките са подготвени при пълна съгласуваност и координация между Министерския съвет, финансовото министерство и БНБ", пише още в становището на финансовото министерство.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
В БНБ не вярват на Цацаров, защото знаят, че е близък с младия успял на 33 г.Компанията Доган, Пеевски, Цветан Василев и КТБ взеха властта и направиха правителство преди една година. Това предизвика негативизъм към БСП и те загубиха изборите. Разводът беше всеки да си вземе някакви фирми и бзнеси, които са предварително договорени. Но Пеевски успя да преметне Василев и прибра фирмите. Има 300 млн лв. дълг на Пеевски Доган към КТБ, но за не ги плащат направиха този екшън с КТБ. Има и битка за още няколко фирми да прилапат. Това разкри по Нова ТВ Татяна Дончева, която от няколко месеца прави свой самостоятелен политически проект, след като напусна БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
dakl
преди 9 години
Явно здравата са се уплашили от писанията нафинасистите от Петата колана, които начело с Красен Станчев , още преди няколко дни започнаха своята "изпреварваща" атака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
forexboy
преди 9 години
Явно през последните няколко дни от БНБ се опитват да ни баламосват, но истината си изплува малко по малко.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Инвестицията им била 10 милиона евро и те били хеджирани.. Това преведено на български за мен означава, че те са подставено лице и акциите са на някой друг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Да не я лапнат после цялата само.Ако и оманците откажат и я "прилапат" ФГБ и ББР - почти на 100 % съм убеден, че ВТБ ще е първи кандидат купувач. Дано това не е била целта на целия цирк....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 13
korker
преди 9 години
Какво се радвате?Новината едва ли е за радване. Руснаците реално казват, че не им се наливат пари тук, явно не виждат смисъл да го правят, въпреки че имат акции. Което, определено не говори добре за бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
mobiman
преди 9 години
Чудесно. Стратегическите активи ще бъдат държавни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
hex
преди 9 години
Идеално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още