IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализаторът от Wall Street, когото Snap ще позлати

39-годишният Имран Кан предпочете технологичния стартъп пред Credit Suisse и не сбърка...

16:53 | 04.02.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Имран Кан по време на представяне на Snapchat в рамките на Hall Advertising Week в Ню Йорк. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Имран Кан по време на представяне на Snapchat в рамките на Hall Advertising Week в Ню Йорк. Снимка: Getty Images News

Софтуер, IT, технологии, дигитализация, Силициева долина – това са термини, които покоряват и впечатляват бизнес света. За разлика от банкерството. А кариерата на бившия служител на Credit Suisse Имран Кан е едно от най-добрите доказателства за това.

Кан е служител на Credit Suisse само в продължение на три години. Но тези три години като главен инвестиционен банкер за интернет са си заслужавали. Кан улучва период, в който след финансовата криза технологичните компании отново започват да привличат много сериозен капитал, пише BusinessInsider. 

В рамките на банката той си печели името на „властелин на числата“, след като сключва редица сделки със Силициевата долина и дори успява да осигури попечителство на банката над IPO-то на технологичния гигант Alibaba.

В края на 2014 г. роденият в Бангладеш Кан напуска CS и преминава в Snapchat, тогава все още горещ стартъп в сферата на социалните мрежи, и поема ръководството на стратегическото развитие. 

От инвестиционен банкер в стратег в сферата на иновациите и социалните медии – Кан успява без проблеми да осъществи тази трансформация, а и периодът е перфектен. Защото, както се оказва, само преминаването му от CS в Snapchat му носи няколко стотин милиона долара.

Кан си договаря, както е обичайно за процъфтяващата стартъп-сцена, сериозен пакет от акции, по онова време 7,09 млн. броя, става ясно от подадените в  Комисията по ценните книжа и борсовите операции в САЩ (SEC) документи. 

Стойността на този пакет преди около две години възлиза на 145,3 млн. долара. Оттогава обаче Snapchat, сега вече Snap, успя да привлече около 1,2 млрд. долара под формата на свеж капитал, което увеличи стойността на компанията повече от двукратно. 

По време на първичното си предлагане Snap може да достигне оценка от 25 млрд. долара. А след 2019 г. Кан би могъл да прави каквото иска със своите акции, ако все още е служител на компанията. Стойността на пакета с акции пък може да е неколкократно по-висока от тези 145 млн. долара. 

Толкова пари Кан не би могъл да спечели като инвестиционен банкер в CS. А това е отличен пример за факта, че да си „Tech“ може да е много по-готино, отколкото да си на Wall Street.

По-готино, но и по-рисковано. Като добре платен банкер на CS Кан замени твърдата си заплата срещу пакет с акции, свързан с много рискове, защото и Snap ще трябва да доказва след борсовия си дебют, че наистина е толкова стойностна компания.

39-годишният Кан е един от многото банкери на Wall Street, които през изминалите години преминаха в света на технологиите. Лаурънс Тоси от Blackstone например премина през  2015 г. в стартъпа Airbnb. Рут Порат, финансов директор на Morgan Stanley, сега заема същата роля в Google.

А банкерът от Goldman Sachs Антони Ното стана финансов директор на Twitter, като получи пакет с акции, оценявани на 73 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Ivel
преди 7 години
Браво на пича, рискувал е сега нека пие шампанско!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivel
преди 7 години
Браво на пича, рискувал е сега нека пие шампанско!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още