IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският IT предприемач, който вярва в Източна Европа

Международната компания Endava с над 3900 служители в 14 центъра по света избра България за стратегически хъб

12:12 | 25.09.17 г.
<p>
	Джон Котерел. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Джон Котерел. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има и такива хора. Като британеца Джон Котерел, роден в Лондон, но запален фен на Манчестър Юнайтед, който силно вярва в икономическото бъдеще на Източна Европа.

“Нашият бизнес успех е свързан с по-нататъшно разширяване в Източна Европа“, казва Котерел преди малко повече от година в Скопие, където открива нов офис на своята вече международна компания за IT услуги Endava. И пророчеството му се сбъдва малко по-късно, когато почти по случайност основаният преди 16 години като стартъп концерн пристига и в България. Почти по случайност, защото това става, след като холандската софтуерна компания ISDC, която има бизнес в България от 2010 г., се сля с британския си конкурент Endava. 

„По времето, когато за първи път дойдохме тук (б. ред. в Източна Европа), всички останали отиваха в Индия. Но ние не се почувствахме там по начина, по който искахме да оперираме като компания. Затова нямаше да можем успешно да започнем операции в Индия“, казва в интервю за технологичното предаване UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Котерел, който е основател и главен изпълнителен директор на Endava.

„От една страна – ние сме много подобни, което значи, че имаме близък диалог с нашите клиенти с ежедневна комуникация. Идвайки в Източна Европа, часовата разлика с клиентите ни е много малка. Можем да имаме всекидневно взаимодействие с нашите клиенти, а това прави разработването на нашия софтуер много по-лесно. Понеже правим това, успяваме да се докоснем до много по-интересни технологии, много по-интересни бизнес предизвикателства с нашите клиенти, имаме много по-интересна работа, отколкото ако бяхме отишли в Индия, или някъде другаде“, казва, без да се замисля много Котерел.

Самият старт на бизнес процесите в Източна Европа също започва случайно. „Отиването ни в Молдова бе само един шанс. Мой приятел беше стартирал бизнес там и започнахме да работим с него. След това сляхме компаниите и така придобихме центъра за доставки в Кишинев, с който разполагаме и днес“, пояснява мениджърът.

В България, която Котерел харесва и която посещава неколкократно (имате прекрасни черноморски градове, например Балчик, казва той), компанията иска да се разшири и извън София, но през следващите години. В новия офис в столицата се очаква към края на 2020 г. да работят 400 топ специалисти. В момента там се трудят около 70 служители. До юни 2018 г. броят им ще стане 180, и 380-400 в тригодишен период.

Какво още обясни за глобалните бизнес тенденции Джон Котерел и как смята, че ще се промени финтех браншът, вижте във видео материала.

Изминали издания на UpDate гледайте тук

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още