IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook иска да разшири още повече Internet.org

Компанията планира да отвори портал, който да позволява на всеки мобилен оператор да се включи в инициативата

14:39 | 27.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Facebook планира да увеличи своите услуги в сферата на предлагането на безплатен основен интернет на мобилни телефони, обяви компанията, която представи проекта си Internet.org в 17 развиващи се страни през последните години, предава Ройтерс.

В публикация в блога си, с която компанията отбелязва първата година от старта на инициативата, Facebook обяви, че ще отвори портал, който да позволи на всеки мобилен оператор да предлага услуги в рамките на нейната платформа Internet.org. В момента Facebook си партнира с определени оператори, за да пуска услугата си в различни страни.

Internet.org свърза над 9 млн. души с интернет през последната година, твърди Крис Даниелс, вицепрезидент по продуктите за Internet.org. Facebook разработи платформата заедно с шест технологични партньора, с цел да свърже с интернет всичките 4,5 млрд. души в света, които нямат достъп до мрежата – предимно в Латинска Америка, Азия и Африка.

Платформата предлага минимални уеб услуги безплатно, както и достъп до социалната мрежа на Facebook и нейните услуги за изпращане на съобщения.

Публикацията в блога на Facebook разкрива, че повече от половината хора, които използват Internet.org, са платили, за да получат по-широк достъп до интернет в рамките на 30-дневен период.

"Това наистина е инструмент за привличане на клиенти за мобилните оператори“, твърди Даниелс.

Услугата Internet.org беше пусната в Индия през февруари с партньорството на Reliance Communications, но се сблъска с негативните реакции на редица водещи технологични и интернет компании. Освен това Facebook беше принудена да спре услугата, след като активисти заявиха, че тя нарушава принципите на интернет неутралността.

"Бих казал, че Индия е уникална в това отношение. На други пазари Internet.org беше прегърната като инициатива, подпомагаща свързаността, която се радва на голяма подкрепа“, коментира още  Даниелс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още