IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се отказва от разследване на предполагаемото подслушване на Меркел?

Експертите не са открили сериозни доказателства и са препоръчали разследването да бъде преустановено, пише списание Focus

14:41 | 22.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия се отказва от разследване на  предполагаемото подслушване на Меркел?

Германското правосъдие ще се откаже от разследването за предполагаемото подслушване на един от мобилните телефони на канцлера Ангела Меркел от Американската агенция за национална сигурност (NSA), пише германското списание Focus.

Шест месеца след началото на разследването експертите по електронен шпионаж, натоварени със случая, не са открили сериозни доказателства и са препоръчали разследването да бъде  преустановено, пише списанието, като се позовава на източници,  близки до германското министерство на правосъдието.

„Резултатът от разследването е почти нулев. Много шум за нищо. Няма никакви доказателства“, казва един от източниците.

Германия и САЩ са близки съюзници от десетилетия, но отношенията им се влошиха сериозно през миналата година, когато стана ясно, че мобилният телефон на канцлера Ангела Меркел е бил подслушван от NSA. След разкритията на бившия сътрудник на американските служби Едуард Сноудън за голяма схема за следене на телефонните разговори и на съобщенията по интернет на германците германското правителство поиска подписване на споразумение, което изключва шпионаж между двете страни, но САЩ отказаха да подпишат такъв договор. В последствие германските власти заявиха, че са се възползвали от американските агенти на територията и в определени ситуации са използвали събираната от тях информация. 

Американският президент Барак Обама изключи в бъдеще операции по следене на Меркел, като де факто даде да се разбере, че такива операции е имало в миналото. Разкритията засегнаха доста сериозно отношенията на САЩ с Германия.

Междувременно  германски медии съобщават, че федералната разузнавателна служба на Германия (BND) е шпионирала в продължение на години водещия германски медиен концерн Axel Springer.

Агенцията е събирала между 1959 г. и 1969 г. поверителна информация за самата медийна компания и за работещите в нея. Разузнавателната служба е имала общо 7 източника в Axel Springer. Bild подробно разказва за агент под кодовото име "Клостерман", който редовно е снабдявал агенцията с поверителна информация.

BND е службата за външно разузнаване и по закон няма право да събира разузнавателни данни в Германия.  Axel Springer издава над 150 вестника и списания в повече от 30 страни, включително водещите германски вестници Bild и Welt. В компанията работят над 10 000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още