IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google трябва да предоставя на властите мейли и от чужбина

Спорът е от голямо значение за развитието на една чувствителна област - защитата на личните данни при американските компании

09:34 | 06.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това е случай с голямо значение за защитата на личните данни. Google ще трябва да предоставя на американското ФБР и имейли за разследвания, които се съхраняват на сървъри в чужбина. Това реши жури на съд във Филаделфия, а интернет компанията обяви веднага, че ще обжалва решението, предава Ройтерс.

Присъдата е в противоречие на решение на апелативен съд в Ню Йорк по подобен случай от преди по-малко от 7 месеца. В него Microsoft бе освободен преди няколко месеца от това задължение, решение, което бе приветствано както от технологичните и медийните компании, така и от защитниците на личните права.

Google твърди, че е спазила изискванията на закона, когато е предоставила на ФБР съдържание на електронни писма, съхраняващи се на сървъри в САЩ. Но съдията е заявил, че нищо не говори срещи предаването на електронна кореспонденция, съхранявана от Google в нейните международни центрове за данни. Макар че е възможно да има нахлуване в личния живот, това се случвало при отваряне на поща в САЩ, а не в чужбина. 

В съда Google се аргументира, че по технически причини концернът разпределя данните си на различни сървъри. Затова не е наясно къде съхранява отделни мейли. Според съда калифорнийската компания получава средно по около 25 000 искания за оповестяване на данни от американските власти на година.

Спорът е от голямо значение за развитието на една чувствителна област - защитата на личните данни в американски компании. След разкритията на Едуард Сноудън за това, че наблюдават потребителите си и предоставят данни на властите, те все по-често започнаха да прехвърлят потребителските данни директно в Европа, където недоверието към американските власти нарасна силно. Ако решението бъде потвърдено на по-висши инстанции, тази защитна мярка няма да бъде ефективна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още