IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли Kaspersky Lab топли отношения с руските власти?

Един от най-големите гиганти в киберсигурността предоставя данни за потребителите на софтуера си, твърдят негови служители

11:50 | 29.03.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Kaspersky Lab продава софтуер за сигурност, включително антивирусна програма, препоръчвана за големи вериги магазини и други търговци на дребно в САЩ. Базираната в Москва компания се нарежда на шесто място по приходи сред производителите на софтуер в сферата на сигурността. През 2013 г. Приходите ѝ достигнаха 667 млн. долара, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Kaspersky е работил за КГБ, а през 2007 г. една от японските рекламни кампании на фирмата използва слогана „Специалист по криптографията от КГБ“. Тази тактика за продажбите и идеята на местния партньор бързо са премахнати от ръководството, твърдят от Kaspersky Lab, тъй като компанията набира висши мениджъри в САЩ и Европа, в опит да разшири дейността си. Освен това по същото време подготвя първичното си публично предлагане с американски инвестиционен посредник.

През 2012 г. Обаче Kaspersky Lab рязко смени посоката. Оттогава доста от висшите мениджъри напуснаха или бяха уволнени, а местата им бяха запълнени с хора, които имат близки връзки с военните и разузнавателните служби на Русия.

Някои от тези хора активно подпомагат наказателните разследвания на ФСБ, наследника на КГБ, като използват данните на някои от 400-те млн. потребители, които разчитат на софтуера на Kaspersky Lab, твърдят шестима сегашни и бивши служители на компанията, пожелали да запазят анонимността си, защото се страхуват от репресии.

Тези връзки започват още от върха. Освен когато пътува, Касперски рядко пропуска седмичната сауна вечер с група от около 5 до 10 души, в която влизат и представителители на руските разузнавателни служби. В интервю Касперски посочва, че групата за сауна е чисто социална. „Когато отида на баня съм с приятели“, коментира той.

По думите на Kaspersky държавните служители не могат да свързват данните на компанията му с отделни потребители и няма причина за притеснение относно повишаване на натиска, за да се демонстрира лоялност към Владимир Путин.

„Аз не съм точният човек, който да говори за руската действителност, защото живея в киберпространството“, допълва Касперски.

Въпреки това когато Kaspersky Lab публикува серия от доклади, които разглеждат предполагаемия онлайн шпионаж от страна на САЩ, Израел и Великобритания, компанията не преследва със същия хъс предполагаемите руски операции в тази насока.

През февруари изследователите на Kaspersky Lab пуснаха изключително подробен доклад за тактиката на хакерска група, позната като Equation Group. Нейните усилия са насочени срещу Русия, Иран и Пакистан, а според анализаторите на киберсигурността тя е прикритие на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Kaspersky Lab не е издавала подобен доклад за връзките на Русия със сложния шпионски софтуер, известен като Sofacy, който атакува НАТО и редица министерства на външните работи в Източна Европа.

Въпреки че Kaspersky Lab е най-известната компания за киберсигурност с близки връзки с руското правителство, афинитетът към призраците в страната отразява дългогодишната промяна от страна на този тип компании в избирането на чия страна да бъдат. Повечето големи производители на софтуер за защита работят със САЩ.

Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
ТиииииХо!Тихичко!Че червеният цвят е любимият на един от собствениците на ФЕД и на ЕЦБ!Тихо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
vik
преди 8 години
тоя еизвестен психар соколов дръзновен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 11
Илко
преди 8 години
Май ти трябва психиатрична помощ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 19
g502203@trbvm.com
преди 8 години
Тука има един ФОРКО, пълен червен *** ..дето викаше, че ЦЕРН са измислили нета....Но уви .... ИМА СИСТЕМИ ЮНИКС ОЩЕ МНОГО ПРЕДИ ЦЕРН, АМА ТОЯ *** И ТОЙ ТОЛКОВА Е ЧУВАЛ НА ВРЕМЕТО, ЩОТО ЦЕНЗУРАТА ТУКА СПРЯМО ЦЕЛИЯТ ОСТАНАЛ СВЯТ. ТОЧНО ЗА ТОВА СТЕ И ТОЛКОВА ***.. И СМЕШНИ ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 18
g502203@trbvm.com
преди 8 години
Даа нали Путин, ВИ каза че интернет бил измислен от ЦРУ да следи хората. АХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХААХХААХХАХАХААХАХХААХЕЙ БОЛНИ ЧЕРВНИ *** ... НЯМА ВЕЧЕ ТОТАЛИТАРИЗЪМ И НЕ РАЗВИТИЕ... ДО ТУКА НАД 70 ГОДИНИ НИЩО, ВИЕ ПАК ОБАЧЕ ДРАПАТЕ КЪМ ЧЕРВЕНО БЪДЕЩЕ НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ПОНЕ МАЛКО....??? ИМАТЕ МИСЛЕНЕ КАТО ТЕРОРИСТИ ЩОМ ОДОБРЯВАТЕ ... ТЕРОРИСТИЧНАТА АКЦИЯ В КРИМ... глупава работа.. КРИМ НА КОГО Е НА САЩ ИЛИ НА ЕС, ЧЕ ПОСТОЯННО ТЕ САВИ ВИНОВНИ ЗА ВАШИТЕ БОЛНИ ЧЕРВЕНИ ГЛУПОСТИ..????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 8
Илко
преди 8 години
Не са по-топли връзките им от на Гугъл и Фейсбук с ЦРУ! Касперски засече амеро вируса StuxNet (не го помня мн добре името)с който ЦРУ влиза в АЕЦи и др, за по малко от минута след пускането му в мрежата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още