IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон иска публично наказание за сайтовете, допускащи екстремистко съдържание

Необходимо е тези, които се провалят в отговорната задача, да бъдат обявявани публично, твърди френският президент

12:27 | 21.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Еманюел Макрон. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Еманюел Макрон. Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания, Франция и Италия обещават да наказват технологичните компании, ако последните не успеят да блокират терористичното и екстремистко онлайн съдържание, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той обеща да „назове и посрами“ фирмите, които не предприемат мерки, пише Financial Times.

“Трябва да имаме политика за назоваване“, коментира той по време на срещата си с представители на властите и на най-големите технологични компании, включително Facebook и Microsoft, в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Макрон беше подкрепен от британския премиер Тереза Мей и от италиански ѝ колега Паоло Джентилони на срещата в Ню Йорк.

„Това беше истинско тристранно усилие“, коментира източник на FT.

Но технологичните компании не изпратиха своите главни изпълнителни директори, които да чуят какви са опасенията на Европа.

Кент Уокър, главният съветник на Google, посети срещата и направи изявление, но Facebook изпрати по-нископоставени директори, твърди участник в срещите. По думите му компанията е решила да остане на заден план. „Бяхме много изненадани, ако трябва да съм честен“, коментира той.

Срещата беше организирана след като Мей и американският президент Доналд Тръмп обсъдиха необходимостта интернет компаниите да бъдат социално отговорни и да премахват по-бързо екстремистко съдържание, като на първо място да спират появата му.

Мей предизвика интернет компаниите да разработят технология, която би могла да спре „лошия материал“ да се появява в мрежата и да го премахва в рамките на два часа след появата му онлайн.

„Индустрията трябва да върви напред и по-бързо да автоматизира засичането и премахването на терористично съдържание онлайн, и да разработи технологични решения, които пречат то да бъде качено“, посочва тя.

Тя не изключва възможността за законодателство, което да налага глоби на компаниите, които не се справят със задачата.

„В крайна сметка тези компании имат пазарната стойност и парите да направят нещо по въпроса“, коментира един от гостите на срещата на ООН. „Те не могат да се крият зад алгоритъм“.

Интернет компаниите вече започнаха да правят стъпки по откриване и блокиране на екстремистко съдържание. Twitter обяви, че е премахнала близо 300 хил. акаунта, свързани с тероризъм, през първата половина на 2017 г. От своя страна, YouTube на Google използва все повече технологии, за да помогне в автоматичното засичане на екстремистки видеа. Тази седмица Google обяви, че дава 5 млн. долара за подкрепа на проекти за борба с екстремизма. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още