IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски хакери са откраднали данни от АНС?

Те вероятно са ползвали уязвимост в софтуера на Kaspersky, за да влязат в частен лаптоп на подизпълнител

08:54 | 06.10.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Подкрепяни от руското правителство хакери са откраднали висококласифицирани американски кибертайни през 2015 г. от Агенцията за национална сигурност (АНС), след като подизпълнител е качил информация на домашния си компютър, съобщиха два вестника.

Както съобщи първо The Wall Street Journal, позовавайки се на неидентифицирани източници, кражбата е включвала информация за проникване на американски хакери в чужди компютърни мрежи и защита срещу кибернетични атаки и вероятно ще се разглежда като едно от най-значителните нарушения на сигурността досега.

По-късно и The Washington Post заяви, че служителят е работил в отдел на АНС за обслужване на елитни хакери, преди да бъде уволнен през 2015 г.

Агенцията отказа да коментира темата, като цитира политиката "никога да не коментираме нашите поделения или проблеми с персонала".

Ако бъде потвърдено, хакването ще бъде последното в поредица от нарушения на класифицираните данни на разузнавателна агенция, включително изтичането на данни за класифицираните програми за наблюдение в САЩ през 2013 г. от Едуард Сноудън.

Друг изпълнител, Харолд Мартин, чака съдебен процес по обвинения, че е взел класифициран материал от АНС вкъщи. Washington Post съобщава, че Мартин не е бил замесен в новооткрития случай.

Републиканският сенатор Бен Сас, член на Комитета за въоръжените сили в Сената, заяви в изявление, че ако това е вярно, то данните са тревожни.

АНС трябва да извади главата си от пясъка и да реши проблемите със своя изпълнител, пояснява той. „Русия е противник в киберпространството и не можем да си позволим тези глупави грешки".

Във Вашингтон напрежението и без това е високо заради твърденията за ръст на хакерските атаки над американски цели от страна на руснаците, включително насочването към щатските избирателни агенции и атаката над компютрите на Демократическата партия в опит да се повлияе на резултатите от президентските избори през 2016 г. в полза на републиканците и Доналд Тръмп.

Позовавайки се на неидентифицирани източници, и двете медии съобщиха, че  изпълнителят е използвал антивирусен софтуер от базираната в Москва Kaspersky Lab, компанията, чиито продукти бяха забранени от правителствените мрежи на САЩ през миналия месец поради подозрения, че те помагат на Кремъл да извършва шпионаж.

Kaspersky Lab категорично отрече тези твърдения.

Руските държавни служители са използвали уязвимост в софтуера на Kaspersky, за да влязат във въпросната машина, казват експерти по сигурността пред Ройтерс. Те също така биха могли да пренасочат трафика от лаптоша към компютри на Kaspersky.

Kaspersky заяви в изявление от четвъртък, че се оказва въвлечена в геополитическа борба.

„На Kaspersky Lab не са предоставени никакви доказателства, които да обосноват участието на компанията в предполагаемия инцидент, съобщен от Wall Street Journal", се казва. "Жалко е, че съобщенията от новините за непроверени инциденти продължават да утежняват обвиненията за компанията".

Министерството на вътрешната сигурност забрани на 13 септември продуктите на Kaspersky за ползване във федералните мрежи, а американският Сенат одобри законопроект за забрана на използването им от федералното правителство, позовавайки се на опасенията, че компанията може да бъде пионка на Кремъл и представлява риск за националната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Ъхъ , дет викаше Меркел , те са наши приятели ...демек подслушвали я за добро !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Ае тия цял свят следят и подслушват, пък кат им се отвърне със същото като ку*ви пискат. Жалка работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Бойчо излагате се вече с тия хакерските истории ... ми играта е такава , не вкарваш ли голове ще ти вкарват на тебе ...кьоравите не играят покер !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
The Wall Street Journal, позовавайки се на неидентифицирани източници,..-------------------------------------------------------------------------------мда на баба им курревете после "коментарът е изтрит заради неприличен език" аз не виждам просто какъв друг език да ползвам тука ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
0pk
преди 6 години
Ей тия руски хакери не се научиха да си крият IP-то :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ivancholak
преди 6 години
Мда, сега се чудят как да исмучат нещо от пръстите си за да елиминират касперски. А оня идот си качва в къщи ей така за кеф, ама да не би да е усещал че ще го ритнат и нарочно да си ги взел, а? Взеха да стават леко смешнички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още