IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските интернет доставчици няма да могат да блокират или да забавят трафика

Федералната комисия по комуникациите в страната гласува новите правила за интернет неутралността

12:44 | 27.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Застъпниците на идеята за интернет неутралността вече ликуват, след като Федералната комисия по комуникациите (FCC) в САЩ гласува приемането на строги регулации на дейността на интернет доставчиците, пише Mashable.
 
Доставчиците на наземен и безжичен интернет вече ще бъдат подложени на строг контрол за това как оперират с данните, които протичат през техните мрежи. Регулацията ще попречи на фирмите, които оперират в интернет структурата, да осигуряват преференции на някои доставчици на съдържание. 

Новите регулации вероятно ще лишат интернет доставчиците от възможността умишлено да блокират или да забавят уебтрафика чрез създаване на платени допълнително бързи линии в интернет. Тази мярка е безспорен израз на това, че никой няма право да контролира безплатния и открит достъп до интернет. Решението подкрепя принципа за неутралност на Мрежата и е победа за поддръжниците на отворения интернет, сред които е и американският президент Барак Обама.
 
Радостта на подкрепящите промените може да се окаже твърде кратка. Очаква се решенията да стигнат отново до съда. Предишните усилия на Федералната комисия по комуникациите бяха отхвърлени именно от съдилищата в страната.
 
В допълнение към контрола на потока от данни в мрежите FCC се стреми и към осъществяването на надзор върху физическите връзки между мрежите.
 
Гласуването е кулминацията на продължаващите почти година разгорещени спорове за ролята на правителството в регулирането на интернет. Проправянето на пътя към гласуването започна през януари 2014 г., когато Апелативният съд в окръг Колумбия отмени предишната наредба за регулацията на мрежата. 
 
Оттогава FCC се движи в посока създаване на нови правила. Първоначалното предложение, появило се през април, доведе до порой от критики. Застъпниците на неутралността твърдят, че тя ще позволи на интернет доставчиците да си създадат коридор за бърз достъп до фирми, които плащат, за да получават преференции. 
 


Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още