IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В преследване на Сноудън

Компютърният експерт чака решението на Еквадор за политическо убежище

11:04 | 24.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	САЩ призоваха страните от Западното полукълбо да им предадат напусналия Хонконг Едуард Сноудън, ако се опита да премине през тяхна територия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

САЩ призоваха страните от Западното полукълбо да им предадат напусналия Хонконг Едуард Сноудън, ако се опита да премине през тяхна територия. Снимка: Ройтерс

Американските власти са по петите на бившия служител на американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън. Вашингтон се впусна в международно преследване на обвинения в шпионаж компютърен експерт, което обаче напрегна взаимоотношенията на администрацията на Барак Обама с държави на три континента, пише New York Times.

Американски експерти, цитирани от USA Today, пък смятат, че няколко държави, включително Русия и Китай, разполагат с данни, които Сноудън им е предал.

Още през почивните дни се появи информация, че Сноудън е напуснал Хонконг, където се укриваше, след като разпространи данни за мащабно следене и подслушване на световните интернет и мобилни комуникации от агенцията за национална сигурност на САЩ. Департаментът по правосъдието на САЩ веднага обяви действията на Хонконг като смущаващи, съобщи телевизия Bulgaria on Air, цитирайки Ройтерс.

Сноудън междувременно поиска убежище в Еквадор и прекара една нощ на московското летище, а в момента се предполага, че пътува за Куба или Венецуела, където вероятно ще изчака решението на еквадорските власти. Присъствието на еквадорския посланик в Москва Патрисио Чавез на летище Шереметево вчера подсили съмненията, че Сноудън ще се опита да стигне до еквадорската столица Кито.

Еквадорският външен министър Рикардо Патиньо заяви в Ханой, че неговото правителство анализира внимателно искането за убежище. "Анализираме го с чувство за отговорност", каза Патиньо пред журналисти в Ханой. "Става въпрос за свободата на словото и за сигурността на гражданите по света", добави той.

САЩ обаче призоваха страните от Западното полукълбо да им предадат Едуард Сноудън, ако се опита да премине през тяхна територия, предаде Ройтерс, като се позова на писмено изявление на Държавния департамент на САЩ.

Американското правителство предупреждава, че бившият сътрудник на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и консултант на Агенцията за национална сигурност може да пътува през или да потърси убежище в тях. "Не му позволявайте да отиде където и да било другаде, а го върнете у дома", призовават от Вашингтон.

Съединените щати анулираха вчера паспорта на беглеца. Това обаче не означава, че Сноудън е лишен от американско гражданство, уточни говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки.

Белият дом очаква руското правителство да разгледа всички възможности да върне Едуард Сноудън в САЩ, пише още Ройтерс. Говорителката на Съвета за националната сигурност Кейтлин Хейдън каза, че Съединените щати са изразили по дипломатически канали силни възражения пред властите на Хонконг и Китай, които дадоха възможност на Сноудън да избяга. Подобно поведение вреди на двустранните отношения на САЩ с Хонконг и Китай, добави Хейдън.

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж, който пребивава в еквадорското посолство в Лондон, съобщи в интервю, че той е предал случая на Едуард Сноудън на еквадорското правителство и че неговата група е организирала пътуването му.

Сайтът WikiLeaks пък обяви, че ще окаже пълна подкрепа на Сноудън в търсенето му на политическо убежище в някоя демократична страна. Ако администрацията на президента Рафаел Кореа му даде убежище, това би влошило още повече отношенията със САЩ след аналогичния случай с Джулиан Асандж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още