IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите технологични компании с нов опит за защита на "мечтателите"

Google, Microsoft, Facebook, Intel, Uber Technologies, IBM, Marriott International са сред членовете на нова коалиция

10:30 | 20.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп остави решението за програмата в ръцете на Конгреса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп остави решението за програмата в ръцете на Конгреса. Снимка: Ройтерс

Над 20 големи компании в областта на технологиите и други индустрии планират да сформират коалиция, за да лобират за законодателство, което ще позволи на младите, нелегални имигранти да получат начин за постоянно пребиваване в САЩ, предава  Ройтерс, като се позовава на собствени източници.

Т. нар. „Коалиция за американската мечта“ възнамерява да поиска от Конгреса да приеме двустранно законодателство тази година, което ще позволи на тези имигранти, често наричани "мечтатели", да продължат да работят в Съединените щати. 

Google, Microsoft Corp, Facebook Inc, Intel Corp, Uber Technologies Inc, IBM Corp, Marriott International Inc и други водещи компании в САЩ са изброени като членове на коалицията, става ясно от един от документите.

Intel, Uber и Univision Communications Inc са потвърдили своето членство, но другите компании не са коментирали темата. Възможно е плановете за обявяване на инициативата да се променят.

„Имаме удоволствието да се присъединим към други организации, за да призовем Конгреса да приеме законодателство, за да защити мечтателите", заяви говорителят на Intel Вил Мос в изявление.

Матю Уинг, говорител на Uber, заяви: "Uber се присъедини към Коалицията за американската мечта, защото сме заедно с мечтателите. Също така осигурихме правна помощ и стартирахме онлайн ресурсен център за мечтателите за всеки от нашите шофьори".

Натискът за това законодателство се случва на фона на септемврийското решение на президента Доналд Тръмп за приключване на имиграционна програма (DACA), позволяваща на стотици хиляди младежи без редовни документи да останат в СAЩ, през март. Тази програма, създадена от бившия президент Барак Обама през 2012 г., позволява на около 900 хил. нелегални имигранти да получат разрешителни за работа.

По-рано през септември около 800 компании подписаха писмо до лидерите в Конгреса, призовавайки за законодателство, защитаващо мечтателите. Редица от тях са и в новата коалиция.

Групата планира да пусне реклами в новинарски издания, въпреки че този план може и да бъде променен на по-късен етап. 

„Мечтателите са част от нашето общество, защитават страната ни и подкрепят нашата икономика", се каза в един от коалиционните документи, които групата споделя за набиране на допълнителни компании.

Формуляр за регистрация в групата посочва, че 72% от най-големите 25 компании в класацията Fortune 500 наемат служители, защитени чрез DACA.

В своята кандидат-президентска кампания Тръмп обеща да затегне имиграционната политика и да изгради стена по границата на САЩ с Мексико. Той остави съдбата на DACA на Конгреса.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още