IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг защитава Internet.org от острите нападки на критиците

Основателят на Facebook направи специално изявление, след като няколко индийски фирми решиха да се оттеглят от проекта

18:12 | 17.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Зукърбърг.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Марк Зукърбърг. Снимка: архив Ройтерс

Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг защити целите на своята инициатива Internet.org след като няколко индийски фирми решиха да се оттеглят от проекта, пише BBC.

В публикация в блога си Зукърбърг заяви, че основните безплатни услуги на Internet.org не са несъвместими с интернет неутралността – принципът, че всички уеб услуги трябва да бъдат еднакво достъпни.

"Ние напълно подкрепяме интернет неутралността“, пише той. „Универсалната свързаност и интернет неутралността могат и трябва да съществуват заедно“.

Но критиците побързаха да отговорят на това.

Индийската коалиция Save The Internet написа във вестник Hindustan Times, че Internet.org е „амбициозният проект на Зукърбърг да обърка стотици милиони нови потребители, карайки ги да мислят, че Facebook и интернет са едно и също нещо“.

Конкуренцията

В центъра на вниманието е политиката на Internet.org за „нулев рейтинг“, според който доставчиците на телекомуникационни услуги се съгласяват да не надвишават разходите за обработката на трафика на данни, така че потребителите да могат безплатно да получават услуги.

Критиците твърдят, че това вреди на конкуренцията, което създава трудност за фирмите, които не са подписали с Internet.org договор да достигнат до хиляди от милионите по-бедни хора в развиващите се икономики, които като цяло нямат достъп до интернет.

Но Facebook не е съгласен с това и посочва, че присъединяването към Internet.org е безплатно за доставчиците на приложения и уеб съдържание.

„Ние сме отворени към всички мобилни оператори и не пречим на никого да се присъедини“, твърди Зукърбърг. „Ние искаме възможно най-много доставчици на интернет да се присъединят, за да може максимален брой хора да бъдат свързани“.

Въпреки това водещият мобилен оператор в Индия Bharti Airtel също прилага „нулевия рейтинг“ за своята услуга Airtel Zero. Това означава, че потребителите имат безплатен достъп до определени приложения, защото доставчикът премахва таксата за трафика на данни. По-малките разработчици, които нямат достатъчно ресурси, за да направят същото, се оказват на загуба.

По-добре от нищо?

Facebook избира услугите, предлагани от Internet.org след консултация с „местните правителства и мобилните оператори“ във всяка страна, посочва Зукърбърг.

Това е специален процес на подбор, който изглежда дискриминационно към голяма част от участниците в индустрията. Но Зукърбърг вярва, че „ако някой не може да си позволи да плати за свързаност, винаги е по-добре да има някакъв достъп, отколкото никакъв“.

Бойкот

Тази седмица редица фирми, включително туристическия портал Clertrip.com и медийния гигант Times Group, се оттеглиха от Internet.org, посочвайки, че услугата влиза в конфликт с принципа за интернет неутралността.

Въпросът разбуни обществеността в Индия. Повече от 800 хил. души изпратиха имейли до индийския телекомуникационен регулатор с искане за безплатен интернет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още