IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на вината от Бордо, реколта 2014 г., се покачват

По-старите вина от региона поевтиняват

16:04 | 25.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на вината от Бордо, реколта 2014, подчертават стойността на по-старите вина, особено на тези, предхождащи висококачествените вина от 2009 и 2010 г., твърдят базирани в Лондон инвестиционни мениджъри и търговски директори.

„Има една шепа вина, които вълнуват хората и си заслужават внимание, но по-голяма част от продуктите не предлагат на купувачите достатъчна причина, за да ги купят по-рано“, твърди Ник Мартин, основател и главен изпълнителен директор на Wine Owners.

Повечето вина от Бордо от 2014 г., следени от пазара Live-ex, показват повишаване на цените спрямо реколтата от 2013 г., което отразява по-високите оценки на критиците за по-скорошната реколта.

Според Мартин в момента на пазара реално оценени са старите реколти от 2006 и вероятно 2008 г. Мениджърите от Лондонския винен фонд посочват същото в своите доклади.

Инвеститорите, които са купували от първата реколта от Левия бряг на Бордо през последните години, са загубили голяма част от парите си, сочат данни на Liv-ex.

Цените на всички стари вина като Chateau Lafite-Rothschild и Chateau Haut-Brion, реколти от 2009 до 2013 г., oтчитат спад в цените до началото на тази година, като същото важи за Chateau Margaux и Chateau Mouton-Rothschild от същите години, с изключение на вината от 2012 г.

Цените на наскоро пуснатите на пазара вина от Бордо от 2014 г., включително Chateau Leoville Barton, достигат 44 евро за бутилка от местните търговци (3,5% над цената от 2013 г.) а Chateau Beychevelle – 43,20 евро, което е с 12% спрямо предходната година, сочат данни на Liv-ex. 

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още