IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошата реколта накара производителите в Бордо да намалят цените на виното

Индексът Live-Ex Five Wine 50 продължава да се движи надолу

12:20 | 29.04.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Chateau Chaval Blanc, водещ производител на вино в района Сен Емилион в Бордо, намали цените на своите вина, произведени през 2013 г., с 12% спрямо предходната година. Причината за тази стъпка е натискът върху местните производители, след като студеното и влажно време засегна реколтата, пише Bloomberg.

Cheval Blanc предлага виното си за 300 евро за бутилка от Бордо на търговците на едро. Това е с 12 евро по-скъпо от Chateau Lafite Rothschild.

От своя страна, инвеститорите проявяват по-голям интерес към продажби на вина от 2013 г., преди напитката да е бутилирана и доставена. По този начин те смятат, че може да се даде тласък на цените на виното от Бордо, което поевтиня заради нарастващия интерес към вино от други региони.

Индексът Live-Ex Five Wine 50 се насочва към своя осми пореден месец на спад. От началото на годината той е намалял с повече от 4 на сто.

Земеделските производители са под натиск да намалят цените с между 25 и 30 на сто, за да продадат реколтата си, особено след като реколтата от 2013 г. пострада от лошите условия за отглеждане, посочва Уил Бек, партньор в Wine Asset Managers в Лондон.

Chateau Ausone, един от топ производителите в Сен Емилион, също продава виното си за 300 евро бутилката. Сумата е с 15% по-ниска от тази, която иска за реколтата си от 2012 г.

Cheval Blanc и Ausone са оценени сред първите четири винопроизводители в Сен Емилион в ранглиста за 2012 г. Те имат статута на Premier Grand Cru Classe A заедно с Chateau Pavie и Chateau Angelus.

Този месец Angelus и Pavie намалиха цените на вината си до 165 евро за бутилка. Cheval Blanc е заложил на 58% от лозята си с Каберне Фран, а останалите 42% с Мерло.

Chateau La Conseillante, съседен производител от района Померол, продава бутилка от 2013 г. за 57 евро, което е с процент по-малко от цената спрямо предходната година.

Междувременно и други играчи на пазара продължават да намаляват цените. Chateau Haut- Brion, Chateau Mouton Rothschild и Chateau Margaux обявиха намаление с 10 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още