IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на шампанско виждат нови възможности в слабото евро

Продажбите на шампанско в САЩ постепенно се увеличават

19:42 | 19.03.15 г.
<p>
	Продажбите на шампанско често са разглеждани като показател на настроенията на потребителите и отражение на икономическия растеж. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Продажбите на шампанско често са разглеждани като показател на настроенията на потребителите и отражение на икономическия растеж. Снимка: архив Ройтерс

Производителите на шампанско се възползват от слабото евро. Силната икономика и увеличаващото се потребителско доверие водят до увеличение на продажбите на шампанско в САЩ. Но еврото, което достигна 12-годишно дъно спрямо долара, води до световъртеж сред производителите на френско шампанско, пише Wall Street Journal.

"Щастливи сме, защото то ни помага да увеличим нашите маржове на печалба“, коментира Фредерик Рузу, управляващ директор на Louis Roederer, компания, произвеждаща шампанско, която стои зад марката Cristal. Фирмата планира да похарчи повече за маркетинг в САЩ през тази година.

По думите на Рузу слабото евро дава повече възможности на компанията да прави повече промоции и представяния на вина. „Със сигурност ще имаме по-добри резултати в САЩ през 2015 г. от тези през 2014 г.“, допълва той.

Отслабването на еврото доведе до оптимизъм сред много европейски компании, че регионът може да показва признаци на възстановяване.

За производителите на луксозни стоки по-слабата валута означава няколко предимства. На първо място стои възможността да спечелят по-голям пазарен дял в САЩ и други страни, тъй като продуктите им се предлагат на по-конкурентни цени. На второ място има възможност за привличане на повече международни купувачи в Европа, където всичко – от чанти до рокли, е по-евтино заради ефекта от обменните курсове. Освен това слабото евро помага на износителите, като увеличава стойността на чуждестранните продажби, когато сбъдат превърнати отново в европейската валута.

„Доларът наистина ще помогне за развитието на пазара на шампанско в САЩ“, коментира Патрик Рено от Champagne Soutiran. “Американците вече познават Champagne, така че виждаме в това сигнал, че сега се отваря добра възможност за нас“, допълва той.

Въпреки че сегашният валутен курс може да даде потенциален тласък на производителите да определят цените на продуктите си в евро, силният долар може да доведе до по-ниски цени и за американските потребители. Това отчасти се дължи на факта, че по-голяма част от шампанското се доставя в периода септември-ноември – по време на натоварения празничен сезон около Коледа и Нова година.

Продажбите на шампанско често са разглеждани като показател на настроенията на потребителите и отражение на икономическия растеж. Те достигнаха връх през 2007 г. преди да се сринат по време на финансовата криза. След това бавно се възстановиха, докато икономиките в Европа и САЩ се бореха с рецесията.

Производителите на шампанско са изнесли 19,2 млн. бутилки в САЩ през миналата година, което е със 7,3% повече спрямо година по-рано сочат данни на асоциацията Comite Champagne. Общата стойност на тези бутилки е 401,7 млн. евро, а това е със 7,8% повече спрямо предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още