IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Български: 99,99% от продукцията на финансовото образование е брак

Лятното училище на фондация „Атанас Буров” цели да покаже на българските студенти, че има възможности за развитие в България

11:43 | 30.05.16 г. 10
<p style="text-align: justify;">
	Георги Български. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Георги Български. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Продукцията на финансовото образование е 99,99% брак, като останалите имат сравнително ограничени ресурси за качествена литература, чрез която да се обучават и да придобиват професионални сертификати. Квалификацията се създава в практиката и това е акцентът в Лятното училище на фондация „Атанас Буров”, което се организира съвместно с Българска фондова борса. Целта му е да покаже на студентите с интерес към финансите как се гради инвестиционният бизнес. Това заяви членът на Съвета на директорите на БФБ-София Георги Български в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Идеята на Лятното училище е да покажем това, което правим ние на практика. То къса връзката с образователната система, доколкото има такава, и обяснява на малкото останали подготвени студенти в България какво правим ние в реалния живот, как се прави финансов анализ в инвестиционния бизнес“, обясни Български, който е завърил успешно CFA програмата.

Подборът е изключително стриктен, като в програмата тази година ще се включат 20 студенти от икономическите университети в страната, които имат завършен най-малко трети курс и успех от следването най-малко много добър 4,50.

"Освен стандартната програма по финансов анализ, която включва анализ на публични компании в България, студентите ще трябва да изпълнят и практическа задача. Те ще трябва да направят пълен анализ на една компания и да го представят пред жури", обясни той в аванс.

В програмата са предвидени и обучения във връзка с новите тенденции във финансовия свят -  поведенчески финанси, value investing и др. За първи път ще има лекция за представяне на борсово-търгуваните продукти. Акцент в програмата ще бъде корпоративното управление, което става все по-важен фактор за взимане на инвестиционно решение. Лектори ще бъдат изявени експерти от финансовите среди.

„Като инвестиционна общност сме абдикирали от опитите да извадим академичните общности от зимния им сън. За нас това е кауза пердута. Прекалено много ресурси ще трябва да вложим в нещо, като имаме възможност да го реализираме на принципа „направи си сам““, каза още финансистът.

Според него продукцията на финансовото образование е 99,99% брак и останалите 0,01%, които имат желание, имат някакъв фундамент, но за съжаление имат сравнително ограничени ресурси за качествена литература и професионални сертификати.

„За това ние сме насочили нашите усилия към тези малко оставащи хора, които да въвлечем директно в бизнеса“, обясни той.

И крайният резултат е обнадеждаващ. „Почти няма участници в летните училища, които да не са действащи колеги в инвестиционната общност на България, но също и в Лондон и САЩ“, допълни Български.

Експертът коментира и функцията на капиталовия пазар, като заяви, че той е трамплин за развитието на икономиката.

„Капиталовият пазар е мястото за допълнително финансиране на компании, място за откриване на стойности. Там се срещат интересите и при един нормално функциониращ пазар би трябвало търсещите и предлагащите да намират пазарната стойност, най-близката до истинската стойност на даден финансов инструмент“, посочи Български.

Според него секторът има голяма нужда от добре подготвени кадри, които да се завърнат от чужбина и да помогнат за развитието на българския капиталов пазар.

„Това е причината ние да подкрепяме каузата. Дайте да покажем на тези хора, че имат възможност да се развиват. Трябва да имат определени знания за това, но нека да го направим нещо заедно, защото иначе ги изпускаме“, коментира още той.

Кандидатите за тазгодишното Лятно училище могат да изпращат необходимите материали до 19 юни, като избраните участници за лятното училище ще бъдат ясни не по-късно от 3 юли. 

Цялото интервю с Георги Български от предаването Boom & Bust гледайте тук

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
vankata89
преди 7 години
А и нещо много мудно варви работата със SEE - LINKS та я вижте колко по - полезна работа може да свърши тоя клоун вместо да дава безмислени интервюта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
vankata89
преди 7 години
От колко готини слушам за Български etf ама нямааа. Ми като не става нашия капиталов пазар пуснте някой кадърен етф който да следи акциите на някои читави чуждестранни компании и да плаща дивиденти от дивидентите на компаниите които следи.Много ми харесват чуждестранните етф-фи пише си всички компании които имат в портфолиото си и по колко акции имат.Защо би било готино да имаме етф-фи които да следват чуждестранните пазари. Ми примерно при раздаване на дивидент няма да се занимаваш с данъчните а като е етф може да се занимава с документите за по нисък данък от онези 30% които те скубят американците като данък дивидент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
vankata89
преди 7 години
Същото мога да кажа и за БФБ-то като изключим няколко читави компании. Тоя що не си оправи първо капиталовия пазар пак после да злобее така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
ИМА ОЩЕ КАТО НЕГО ИЗМАМЕНИ ??????? НЯМА СМИСЪЛ ОТ КАПИТАЛОВИЯ ПАЗАР, КАКЪВТО Е В МОМЕНТА, А ТОВА Е ОТПРЕДИ ВЪЗХОДА МУ!!!!??? ТАКА ЧЕ ТОЯ БЪЛГАРСКИ, Е.БАХТА В ПЪЛНИЯ НЕКАДЪРНИК... ЯВНО ГО ЯД ЧЕ И ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ НЕЩО.. АМИ КАКВО ЩЕ НАПРАВИ С СВЪРЗАНОТО ЛИЦЕ, НА *** ПРИМЕРНО ГЕРГИОУС ЕДИН КАКЪВ СИ !!! СМЕШНО, АМИ КАКВО ПРАВЯТ, ЗА ИНФОРМАЦИЯТА, ТЯ НЕ ТЕЧЕ ПРАВИЛНО, ВЪЗПОЛВАТ СЕ САМО ВЪТРЕШНИ ЛИЦА В ЕДНО ИП СА ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛИ, ТЕХНИТЕ ПРИЯТЕЛИ И ТАКА.. НЕКАДЪРНИЦИ И МОШЕНИЦИ, НИЩО НЕ ПРАВИТЕ, А БЕЗ КАПИТАЛОВ ПАЗАР, НЯМАТЕ ОПРАВИЯ НИКОГА.. Б.АХТИ И НЕКАДЪРНИКА ТОЯ И КАКВА Е ТАЯ ФАМИЛИЯ.. БЪЛГАРСКА МАЙКА.. НЕКАДЪРНА ОТ СЕЛО ГО Е РАЖДАЛА ТОЯ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Поредния супер нагъл, и некадърен ***!!! Това е причината ние да подкрепяме каузата. Дайте да покажем на тези хора, че имат възможност да се развиват. Трябва да имат определени знания за това, но нека да го направим нещо заедно, защото иначе ги изпускаме, коментира още той."Да бе човек с над 80-100 долара годишна заплата ще се върне ГЕОРГИ БЪЛГАРСКИ ДА МУ Е ШЕВ ЛИ ХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАЕ,БАХТА В ФАМИЛЯТА НЕКАДЪРНА... Има един приятел от гр. Варна, завършил е магистър прогнозиране на финансовите пазари, като преди това Международни финанси в частен и държавен университет!! САМИЯТ ТОЙ РАБОТЕШЕ ОЩЕ 2005 ГОДИНА КАТО СТАЖАНТ НА 150 ЛВ. В БЕНЧМАРК, СПОДЕЛИ, ЧЕ СА ГО ИЗЛЪГАЛИ НА ТРИ ПЪТИ В ЗАПЛАЩАНЕТО, КОЕТО Е СЪОБРАЗЕНО С РЕЗУЛТАТ РАЗБИРА СЕ, СЛЕД КОЕТО Е РАБОТИЛ ЗА АДМИРАЛ МАРКЕТС, СЛЕД КОЕТО В СТАНДАРТ ИНВЕСТМЪНТ, И ТАКА БЛИЗО 10 ГОДИНИ, НО ПРИ ВСИЧКИТЕ 5 ИНВЕСТИЦИОННИ ПОСРЕДНИКА, САМО *** И ПОМИЯ РИ И МОШЕНИЦИ, това СПОДЕЛЯ, ТОЙ, КОЛКО ЛИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
ceneto
преди 7 години
и ако въпросните 1.3 или 6,56 човека са с оценка под 4.5 какво правим,и защо се интересуваме от тая оценка при положение, че институцията дето я формира създава 99.99% брак....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
като гледам дотука двама са в непоправимия брак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
99,99% от продукцията на финансовото образование е брак.Малко уточнение ше трябва ...щото има поправим и непоправим брак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още