IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия твърди, че няма да повтори грешките от Мондиала на Олимпиадата

Властите искат да покажат страната в една нова светлина

20:32 | 05.08.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След закъсненията и надхвърлянето на бюджета за строежа на съоръженията за Световното първенство по футбол в Бразилия, властите заявиха, че усилията на страната, свързани с Летните олимпийски игри през 2016 г., ще са насочени към показването на различен имидж на държавата пред света, пише Bloomberg.

Бразилия беше домакин на продължилото цял месец футболно събитие, което не срещна големи спънки, и бе ознаменувано с финала между Германия и Аржентина, който завърши с резултат 1:0 за европейския отбор. Това, което предхождаше първенството обаче, не протече чак толкова гладко.

Почти всеки един от 12-те стадиона, които бяха използвани за турнира, се оказа над предвидения предварително бюджет и с пропуснати срокове за изпълнение. Боядисването на Sao Paulo Arena продължаваше и на 12-и юни – денят, в който на стадиона се състоя откриването на Световното първенство по футбол. Случилото се смути Бразилия и породи страхове за това на какво ще станат свидетели спортистите и публиката, когато Рио бъде домакин на Олимпийските игри след точно две години.

"Дойде времето бразилският народ да получи нещо навреме, с пълен бюджет и абсолютна прозрачност“, твърди Сидни Леви, главен изпълнителен директор на Rio 2016. По думите му винаги има заплаха от провал, но целта е всичко да се случи по правилния начин.

Подготовката за Олимпиадата е свързана с големи проекти в страната, включително разширяването на метрото и обновяването на пристанището на града. Организаторите твърдят, че работят, за да подготвят града след критиките от страна на високопоставени членове на Международния олимпийски комитет и спортните федерации относно липсата на напредък на някои места.

Преди Олимпийските игри ще се състои серия от тестови събития, които бяха обявени в понеделник, ден след като в залива Гуанабара започна събитие, свързано с ветроходство. Моряците похвалиха мястото, макар че няколко души се оплакаха от чистотата на водата в залива, където ежедневно се изливат мръсни води. Някои от отборите твърдят, че са видели умряло куче във водата по време на тренировката си миналата седмица.

Сидни Леви твърди, че голяма част от критиките, отправени към организаторите на Световното първенство по футбол преди събитието, са били напълно уместни. Олимпиадата обаче е малко вероятно да се изправи пред подобни закъснения, защото местата, на които остават строителни и ремонтни работи, са много по-малки, в сравнение с огромните футболни арени.

Кметът на Рио де Жанейро Едуардо Паес заяви миналия месец, че възнамерява да използва успеха на Световната купа като щит срещу скептицизма относно Олимпиадата, която ще струва повече от 15 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още