IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на хотелите – мини стаи?

Ако не страдате от клаустрофобия и разположението на хотела е важно за вас, последната мода в хотелиерския бизнес може да се окаже подходяща за вас

15:27 | 31.01.11 г.
Бъдещето на хотелите – мини стаи?

Пътувате често, с малко багаж, до различни точки на Земята и за вас е най-важно да сте в центъра на града, в който се намирате. Е, ако освен всичко останало предпочитате да не давате цяло състояние за нощувка в Лондон, Дубай или друга по-скъпа дестинация, може би вече сте чували за хотелите капсули, които стават все по-често срещани из Европа.

Амстердам е чудесно място, ако искате да изпитате нови преживявания. Спането в контейнер за доставки едва ли е начело в списъка на почитателите на новите емоции, но ако попаднете на подобно място едва ли ще останете разочаровани. Освен, разбира се, ако тесните помещения не ви понасят. В противен случай има вероятност дори да се почувствате все едно сте част от филм за бъдещето, пише вестник Guardian.

И отчасти ще сте прав: това е вероятното бъдеще на международния туризъм – дизайнерски проектирани малки клетки, достатъчни за почивка, без излишни пространства, които именно струват скъпо на гостите.

А такива хотели вече има доста – и не само на нашия континент. Хотелът citizenM Centraal например е най-новата сграда за настаняване в Амстердам от това ново поколение.

Липсата на достъпни места за настаняване в града принуждава студентите да живеят в миниатюрни стаички. Това е тенденция, която продължава от години насам. Днес обаче тези помещения са се превърнали в нещо повече – в примамливи места за туристите.

Първите подобни нискобюджетни хотели в Холандия са построени около летищата и са насочени към бизнес класата. Популярността им обаче нараснала до такава степен, че вече подобни сгради изникват и във вътрешността на градовете. Те са предназначени за хората, които пътуват с малко багаж и нямат нищо против малките пространства, усамотението и лукса на приемливи цени.

„CitizenM разбира, че хората, които обичат да пътуват, искат лукс, без обаче множеството допълнителни и често ненужни екстри“, се казва в брошура на хотела. „А това означава добро местоположение, душове, големи легла и големи хавлиени кърпи, безплатни филми и Wi-Fi. С други думи – очакванията на гостите ни са изпълнени, но на поносими цени.“

Цената на нощувка в хотела започва от 79 евро на нощ – доста скромна сума в сравнение с другите хотели в Амстердам.

Според собствениците на подобни вериги хотели този тип сгради за настаняване са хотелският еквивалент на EasyJet и Ryanair. В хотели от този тип остават предимно хора, които пътуват често и са осъзнали, че не е нужно да плащат за неща, които не използват. Въпреки това обаче те държат на определени екстри.

Хотел Yotel, който е собственост на създателя на ресторантьорската верига Yo! Sushi, е друг последовател на тенденцията. Хотелът отдава стаи под наем от 2007 година, предимно около летищата, а цената на престой там започва от 25 евро за 4 часа.

Идеята за хотела обаче се оказва изключително успешна и Yotel планира да отвори врати и на Таймс Скуеър в Ню Йорк следващата година. В хотела ще има 700 малки стаи. Те са проектирани да изглеждат като самолетни кабини от първа класа с размери 10 кв. м.

Веригата easyHotel има 13 хотела из Европа, един в Дубай и пет сгради в центъра на Лондон.
Тук трудно може да става дума за лукс – най-евтината стая е с размери от 6 кв. м и няма прозорци, но заради цената, която започва от 25 евро за нощ, в крайна сметка човек се съгласява да получи онова, за което плаща.

Всеки, който мисли да отседне в такъв хотел, трябва да провери информацията за него. В някои хотели например клиентът трябва да заплати допълнително, ако иска стаята му да бъде почистена. Така изникват допълнителни разходи, които не са споменати в предварително обявената цена за престой.

Разбира се, тези хотели едва ли ще допаднат на всеки. Ако искате да видите човек зад рецепцията, който да ви чекира, да ви помогне за багажа и да ви пожелае приятен ден, този вариант определено не е за вас. Ако сте почитател на джаджите обаче, който се забавлява, използвайки новите технологии, и не страдате от клаустрофобия, обичате да пътувате и не прекарвате много време в хотелската си стая, разположението на която за вас е най-важно, този тип хотели са именно за вас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още