IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градини по покривите, или как Сеул оползотворява градските пространства

Гъсто населеният град е намерил начин да създава красиви места за отдих върху сградите си

14:09 | 27.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

От стилни, красиви творения до малки парцели със зеленчуци, градините превземат покривите на южнокорейската столица Сеул, добавяйки цвят към един от най-гъсто населените градове в света, пише AFP.

С помощта на местните власти сивите сгради биват разкрасявани със саксии, цветни лехи и дръвчета,а уханието на цветовете им през пролетта може, макар и за кратко, да прикрие останките от трафика отдолу.

Проектът е довел до създаването на една от най-големите градини на покрив в Азия. Тя носи името Garden 5 и се простира на покрива на четири 10-етажни сгради, свързани помежду си. Площта на пространството е колкото на три футболни игрища.

Компанията Inter-M Corp., която произвежда аудио оборудване, работи в сива, безлична сграда. Преди няколко години обаче решава да разкраси 7-етажния си офис, който се намира в северната част на Сеул.

Проектът е завършен в края на 2013 г. и струва 110 млн. вона (100 хил. долара). Градината се простира на 450 кв. метра и може да се похвали с азалии, лилии, кленови дървета и други растения.

Говорителят на компанията Бае Сеун-Сан твърди, че служителите използват градината, за да разпускат. Потенциалните клиенти пък получават разходка из нея, като това е част от стратегията на екипа, занимаващ се с продажбите.

"Когато имаме чуждестранни купувачи, ние правим партита с барбекю и пускаме музика“, допълва Бае.

Финансовата помощ от властите идва с изискването всяка градина да бъде поддържана в добро състояние и да е отворена за обществено ползване в рамките на пет години след завършването ѝ.

След стартирането на проекта през 2002 г., властите са похарчили повече от 60 млн. вона (57 млн. долара) за създаването на градини по покривите, каквито вече има на над 650 сгради в града.

"Нуждаем се от повече зеленина, но не разполагаме с бюджета, за да купуваме земя за градски паркове“, твърди Бенг Сеонг-Уион, общински служител, отговарящ за програмата Green Roof Construction. “Ако озеленяваме покривите, цените на земите няма да бъдат проблем“.

Сеул е дом на 20% от населението на Южна Корея. Той е модерен, развиващ се град, а гъстотата на населението му е почти два пъти над тази на Ню Йорк и е осем пъти по-голяма от тази в Рим.

Сеул е разрушен до голяма степен през Корейската война в периода 1950-1953 г. След това е възстановен по време на бързата индустриализация, а градското планиране е довело до пейзаж, изпълнен с жилищни блокове и почти еднакви офис сгради.

През последните 10-15 години се полагат усилия за съживяване на града, както архитектурно, така и екологично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoyyan
преди 8 години
1 USD = 1,106.56 KRW. хайде пак да посмятате..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още