IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нямате отпуска, нито пари? Идеални условия за мини ваканция

Все повече хора в бъдеще ще излизат в кратки почивки, вместо в по-продължителни, казват експерти

15:49 | 17.09.10 г.
<p>По-честите и кратки почивки премахват и опасността от натрупване на стрес както преди излизане в голяма отпуска, така и след връщане на работа. Снимка: sxc.hu</p>

По-честите и кратки почивки премахват и опасността от натрупване на стрес както преди излизане в голяма отпуска, така и след връщане на работа. Снимка: sxc.hu

Ако покрай кризата и съвземащата се вече икономика сте се изчерпали от към време и пари, може да сте спокойни – възможностите за почивка съвсем не са приключили.

Според експертите мини ваканциите, кратките почивки от по четири и по-малко дни, са идеален вариант за хората, които не искат да усещат финансовото напрежение от дългото и продължително пътуване.

„Мини ваканцията е фантастичен начин да промените ежедневието си, без да се налага да източвате банковата си сметка“, казва пред Ройтерс Амелия Хърст от уебсайта за пътувания TripAdvisor.

“Пътешествията, които планирате в продължение на 12 месеца и които изпразват портфейла ви, трябва да останат в миналото“, обяснява тя. „Мини ваканциите ще помогнат на хората да се чувстват по-свободни“.

В проучването, организирано от сайта, в което участие са взели почти 1700 американци, 22% са казали, че предпочитат да предприемат кратки ваканции от два – три дни по финансови причини, а 6% обяснили, че причината е по-скоро в липсата на пари.

Питър Йесавич, главен изпълнителен директор на компанията за изследвания Ypartnership, която се занимава с проследяване на тенденциите в пътуванията на хората, казва, че пътуванията за уикенда са най-популярната форма на прекарване на свободното време на американците вече от десетилетие.

През изминалата година световната икономическа криза бе посочена като основната причина за отлагане на почивките на повече от половината американски граждани.

„За американеца ваканцията е право, отсъдено по рождение“, обяснява Йесавич.

„Няма значение колко ниско се е сринал индексът Dow Jones, колко е висока безработицата – голяма част от американците въпреки всичко излизат в почивка.“

Според Йесавич период на оформяне на тази тенденция са били годините на 80-те и 90-те, когато нивото на заетост е било изключително високо и все по-често срещани са били семействата с по два източника на доходи. Вместо да почиват за по-дълго обаче, хората тогава са се възползвали често от кратките отпуски.

С течение на времето разпространението на интернет е засилило тази тенденция (хората предпочитат да си седят вкъщи, вместо да пътуват), а все по-големите обеми работа, които обсебват вниманието на хората по 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата, продължават тенденцията.

„Това не е нещо, характерно само за САЩ. Този ефект е валиден за целия свят – германци, италианци, японци – всички те започват да си взимат все по-кратки отпуски“, казва Йесавич и допълва, че развитието на технологиите и навлизането им все повече в работното ежедневие на хората ще се отрази непременно върху ваканциите и те ще стават все по-кратки и по-кратки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още