IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече хора избират сигурната пред добре изглеждащата кола

Вижте кои автомобили минаха през цедката на сериозни тестове и могат да се нарекат най-сигурните коли на 2011

12:25 | 04.02.11 г.
<p>Здравината и сигурността на автомобила се оказва все по-важна за хората. Този модел на BMW е сред колите, които са издържали тестовете за здравина. <i>Снимка: Getty Images</i></p>

Здравината и сигурността на автомобила се оказва все по-важна за хората. Този модел на BMW е сред колите, които са издържали тестовете за здравина. Снимка: Getty Images

Мнозина автомобилни производители ще изкарат новите си модели на пазара тази година. Преди обаче да се надяват да продадат возилата си, те трябва да се постараят да убедят клиентите си, че новите им модели са безопасни и сигурни на пътя.

Повечето големи автопроизводители днес са наясно, че безопасността на един автомобил е от огромно значение за потребителите и важен фактор за успеха на този пазар в днешно време. И се оказва, че хората съвсем не са глупави и посочват сигурността като ключово условие. В САЩ за 2009 година по пътищата на страната са загинали повече от 12 хиляди души в резултат на челни катастрофи. В ЕС 34 500 души са загинали от катастрофи на пътя, сочат данни на Европейската комисия по безопасност на пътя. У нас само за изминалата година страната е дала 775 жертви, съобщават от МВР.

Според проучване, цитирано от списание Forbes, 65% от потребителите класират сигурността на автомобила си на първо място от трите най-важни приоритета, които имат при избора и покупка на автомобил (качеството е на второ място с 57%).

Предвид засиления интерес от страна на хората към колите, които гарантират сигурността на пътя и могат да се окажат животоспасяващи при пътен инцидент, Forbes се зае да подреди най-сигурните возила на 2011.

За целта като база те използват проучване, направено от Института за застраховане и пътна безопасност в САЩ (IIHS) – независима организация с нестопанска цел, която е основана от застрахователи и засегнати от катастрофите по пътищата. От този списък са изключени всички кросоувъри, джипове, пикапи и камиони, за да може списъкът да се концентрира само върху колите. След това са изключени и всички автомобили, които не са получили отлична оценка при тестовете за сигурност или такива, при които липсва добър контрол върху електронната система на колата. Добре работеща, тази система значително намалява риска от катастрофи на пътя, казват от организацията.

Определянето на сигурността включва тестване на предната, задната и страничните части на автомобилите. При тестването на предната страна на колата се симулира удар със скорост 64 км/ч. Освен резултатите, внимателно се наблюдава и как реагира колата по време на самия удар. Страничните части на автомобилите също се тестват, но с помощта на дълъг и тежък предмет, подобен на бариера, която се движи със скорост 50 км/ч. Издръжливостта на покрива се тества с пускането на метална плоча. За да мине изпитанието, покривът на автомобила трябва да може да издържи четири хвърляния на плочата, която е с тежестта на автомобила, и симулира преобръщане на возилото по капак, преди да се нагъне леко.

Тестът за здравината на задната част на автомобила се извършва посредством симулация на сблъсък със скорост 32 км/ч.

Изпитанията, които организацията прави, са доста по-сериозни от тези, приети за стандартни от щатския Национален център по пътно-транспортна безопасност.

Когато от IIHS за първи път изнасят резултатите от тестовете си върху автомобили, едва една трета от тестваните джипове минават успешно изпитанието за здравина на покрива.

Колите, които тази година останаха след този щателен преглед и изпитване на здравината им, са победителите в класацията за „Най-безопасно возило на пътя“. Вижте кои са те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още