Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

15 години

Банковите депозити вече носят отрицателна лихва

„(Не)Очаквани ефекти за банките от отрицателната лихва в България“ е темата на Свилен Колев в третата лекция от онлайн курса на Investor.bg

Банковите депозити вече носят отрицателна лихва

Снимка: архив, Ройтерс

На практика голяма част от банковите депозити у нас вече носят отрицателна лихва. Това се случва на фона на понижаващите се вече няколко години лихвени проценти по спестяванията, въведените такси от някои банки за обслужване на спестовни сметки, които често са по-големи от лихвата, получена по депозита в края на периода, но и на фона на номиналните отрицателни лихвени проценти.

Още по темата

Тази теза застъпва в рамките на предназначената специално за младите хора, които искат да се развиват в областта на финансите, трета видеолекция от летния онлайн курс по повод 15 години Investor.bg Свилен Колев, журналист в Investor.bg и автор и водещ на неделното обзорно пазарно предаване по Bloomberg TV Bulgaria „Invest/Or“.

Макар че в никоя тарифа и лихвен бюлетин на банките в България да няма лихвен процент с отрицателен знак, т.е. номинален отрицателен лихвен процент, който се обявява директно, месечните и/или годишните такси на практика са по-големи от лихвата, която банката дава в замяна на решението ни да отложим своето потребление.

Темата на Свилен Колев „(Не)Очаквани ефекти за банките от отрицателната лихва в България“ съдържа отговори на въпросите как дойде у нас отрицателната лихва, как банките в България избягват отрицателната лихва по свръхрезервите в БНБ, какво е влиянието й върху междубанковия пазар, как лихвата по депозитите може на практика да стане отрицателна и какво означава това за потребителите на банкови кредити.

Читателите и зрителите предварително се поинтересуваха дали отрицателните лихвени проценти ще доведат до фалити на банки и как могат хората да се спасят от отрицателните лихвени проценти, като Свилен Колев засегна и техните въпроси.

Гледайте лекцията тук:

гледано: 9937   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
14 гласа

По статията работиха: автор Свилен Колев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
14
 
4
преди 4 години
Няма профилна снимка
Все още лихвата е положителна, около 0.3-0.5 % , има и на около 1% в някои банки :) ама файда йок, дребните вложители леко-полеко си теглят спестяванията, по-добре да си купи човек нещо, отколкото да пълни гушите на банкСТерите :)
0
 
13
 
3
преди 4 години
Няма профилна снимка
При срочни депозити лихвата е положителна, защото няма такса теглене на падеж и такса внасяне.
1
 
31
 
2
I
преди 4 години
Няма профилна снимка
Решението човек да запази покупателната сила на спестяванията си е злато и сребро...

Сега частните централни банкери за да накарат хората да харчат ги облагат с отрицателна лихва.

Златото и среброто винаги са били и ще си останат истинските пари на хората, те предпазват човек от кражба, чрез инфлация и дефлация, които частните централни банкери създават, чрез печатането на пари и пускането им в обръщение и след това свиване на паричната маса..

"Ако американския народ позволи на частни банки да издават валутата им, първо чрез инфлация, после чрез дефлация, банките и корпорациите, които ще израстнат около тях ще лишат народа от неговата собственост до момента, когато неговите деца се събудят бездомни, на континента завладян от бащите им.

Аз вярвам, че банковите институции са по-опасни за нашите свободи от армии в готовност. Правото да издават валута трябва да бъде взето от банките и въстановено на народа, на когото то би трябвало да принадлежи." - Томас Джеферсън, президент на САЩ
2
 
21
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
E не е направил революционно откритие човекът. Все пак банките в момента са доста добре капитализирани и разполагат с много повече пари, от колкото пазарът може да поеме в момента. Отделно чуждите банки нямат нужда от спестяванията на българина, защото взимат пари директно от майките си, които пък ги получават на 0.15% лихва от ЕЦБ. Въпреки че според мен това може много скоро да се промени. Сигналите след Брекзита са доста тревожни. В Италия се чудят как да спасяват банките си, в другите страни също не цъфти положението. Ако майките отново отрежат местните поделения ще им се наложи да привличат пари от вътрешния пазар и пак лихвите ще почнат да подскачат.

Още от