IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Каролев: София има пари, няма ефективно управление

Общината иска да харчи пари през техни фирми или нищо да не прави, смята кандидат-кметът

07:50 | 18.10.11 г. 36
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

По-малко от седмица остава до 23 октомври, когато ще се проведат местните избори в България. Един от кандидатите за кмет на София е Владимир Каролев, който е издигнат от НДСВ.

Каролев е роден на 31 юли 1961 г. във Варна. Завършва ВИИ Карл Маркс в София с две специалности – Международни икономически отношения и Икономическа журналистика. До 1991 г. работи като научен сътрудник и хонорован асистент по МИО и е задочен докторант към катедра "Икономика" на ВХТИ София. През периода 1991-1993 г. е редовен студент в Университета на Алберта в Едмънтън, Канада и се дипломира като магистър по бизнес администрация. През периода 2002-2006 г. получава и квалификацията CFA. Понастоящем е задочен студент в магистърската програма по икономика на недвижимите имоти на Университета в Рединг, Англия.

През периода 1993-1997 г. работи в 11 държави от Централна и Източна Европа в областта на корпоративните финанси и инвестиционното банкиране като старши консултант, мениджър и старши мениджър в международната консултантска компания KPMG Barents Group LLC. От 1998 до 2001 г. е изпълнителен директор на ЕСМ – БППФ, инвестиционен фонд с 40 млн. евро капитал и основен инвеститор Европейската банка за възстановяване и развитие (Лондон), който инвестира под формата на акционерно участие в български компании.

От 2001 г. основава и е управляващ съдружник в консултантската компания БКК ООД, която има офиси в 6 страни на Балканите и специализира в областта на инвестиционното банкиране, проектното финансиране и инвестициите в недвижими имоти. От основаването си БКК ООД е работило по проекти, допринесли за директни чуждестранни инвестиции в България за над 850 млн. евро.


- Г-н Каролев, защо бюджетът на общината не се публикува на сайта й вече 3 години, като последният е за 2008 г.?

- Обявил съм награда от 1000 лв. за който го намери за по-малко от 1 час. Има го в сайта на общината, но първо трябва да разберете на коя сесия на общинския съвет е одобрен, после да отворите архива на тази сесия, после точката на дневния ред за бюджета и накрая да разпечатате дневния ред. Няма как да го свалите като таблица и трябва да си ги правите сами, ако искате да правите някакъв анализ.

За сравнение, моите поздравления за сайта на община Бургас, която също се управлява от ГЕРБ, но сайтът им е много добър и в него има всичко.

В сайта на София се обновява само къде ходи Фандъкова, включително и когато е в отпуск, както е сега.

В момента има пълна непрозрачност и информационна мъгла и това е направено нарочно, за да не може човек да се ориентира.

Бюджетът на София определено се прави по стария принцип „Колко пари ще съберем?”. Когато се съберат по-малко от предвидените приходи, се намаляват и предвидените разходи. Например през 2010 г. изпълнението на собствените приходи е 86% от предвиденото, което рефлектира върху изпълнението на разходите - 82% от предвидените в бюджета. Тази практика се наблюдава и в предишните години: 2009 г., 2008 г., 2007 г.

- Какво стана с публичния регистър на общинската собственост?

Обещаха публичен регистър за имотите, за обществените поръчки, но няма такива. Има публичен регистър, но той не съдържа почти нищо, така че все едно няма. Например има един договор за близо 4 млн. лв. с фирма с цел електронизация на общината, като договорът е удължен след изтичане. Към днешна дата почтни нищо не е направено. Фирмата е собственост на Пламен Черипов, който е съсобственик на Аксиор ООД и съпруг на депутатка от ГЕРБ.

Софтуерни фирми, които съм питал, ми казват, че фирма Аксиор работи само с държавни и общински поръчки. Знаете, че другите софтуерни фирми работят основно за износ. Това, което Аксиор ООД е изготвил, е пълна боза. Има общини като Бургас и други, които са на светлинни години напред в електронизацията на общината.

По темата за електронизацията и районните кметове могат да направят нещо и затова критикувам Прошко Прошков, защото той можеше да направи софтуерна система, която да приема апликации към него, и да може да следи колко бързо администрацията отговаря.

Корупцията се бори с прозрачност и закони. Основното ни верую в НДСВ е върховенство на закона и свобода. Защото като няма върховенство на закона, има свобода за тези с връзки.

- Какви са впечатленията ви от предизборната агитация?

Аз живея в Студентски град и ако се разходиш, ще видиш, че заведенията, на които са разлепени плакатите на Плевнелиев, Фандъкова и ГЕРБ, са заведенията, настанени в държавните общежития, които са си остъклили бивши градинки и тротоарни площи, построени на общинска земя, заведенията, които вдигат шум с оркестри далеч след разрешеното от наредбата време, и заведенията, в които не ходи данъчен.

Мой познат, които има бизнес в района, са го принудили да сложи плакат на ГЕРБ, за да не го скъсат от проверки. Така е навсякъде в София.

- Предложете няколко ясни, малки стъпки за подобрение на транспорта в София?

В областта на транспорта трябва да се разреши десният завой на червено, където е възможно. От Симеоновско шосе в Студентски град до Руски паметник, където е офисът ми, има 9 десни завоя по маршрута, по който обикновено отивам на работа, и на 7 от тях, без да се пречи на движението, може да се завива надясно на червено, разбира се, като се дава предимство на минаващите на зелено. Така се увеличава средната скорост на движение. Замърсяването се намалява. Такова право има в САЩ, Западна Европа и другаде, като се обозначава със знак или специален светофар. Също така на Руски паметник да нямаш предимство в кръговото е световен абсурд.

Ще върна обратно на германците 35-те трамвая на възраст над 30 години, които София купи. Те са произведени в Чехия и използвани дълго в Източна Германия. Нека германците си ги сложат в музей.

Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
хм ..."крадеца викал дръжте крадеца"! Не е чудно че голяма част от "бизнеса" е на ръба на оцеляването. Бизнеса на този "бизнес" е кражбата, а им отнеха "хранилката":))) Борбата за "кацата с меда" ще е ожесточена. С огромен интерес им следя напъните да се докопат до нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 11 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
В. Каролев: София има пари, няма ефективно управление Общината иска да харчи пари през техни фирми или нищо да не прави, смята кандидат-кметътКоролев беше подлогата.....на Милен Велчев и Царя.......как яко крадяха преди.....сега го е яд.......скапаният *** мръсен. Да ви имам Демокрацията-Крадци. Лапайте, да се задавите. Той господ гледа: ЗАБАВЯ НО НЕ ЗАБРАВЯ !!!Стадото не признава свободата, то и не я желае, то е готово да жертва свободата си пред всеки пастир. България е най-добрият пример как политици-българи се държат като еничари! И как един народ, толкова горд със своята толерантност търпи това?! Ние сме пример за индивиди, които като видят стара жена с насълзени очи да брои стотинките, за да си купи хляб, се просълзяват, но продължават да търпят!? Ние сме пример за това как истински ни болят сърцата, при вида на болни малки дечица, но пак продължаваме да търпим. И заслугата е наша, Който равнодушно гледа злото, е лош..ДОКОГА???!!! Събудете се хора!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 10 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
За съжаление, за срам ние загубихме България. Загубихме не само независимостта си, не само свободата си, но и територията си. Загубихме свещената българска земя и повече нищо не може да се направи. Поне не от продажния политически елит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 11 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Един народ срещу една власт. Впрочем не съвсем един народ срещу една Система! Защото ако сегашната партия сдаде властта, идва следващата от списъка и башибозушкото клане продължава. Няма нито една влязла във властта партия или организация, която да е извън Сценария. Иначе просто не би влязла......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Икономиката супер, безработица , пълна лудница, бре обещания, обещания, обещания........Това са последиците от ЕС. Никога преди не е имало толкова висока безработица, социално напрежение и психически нестабилните хора. Никога преди ЕС хората не са се чуствали толкова заплашени за препитанието си. Преди хората бяха по-стабилни психически. Сещате ли се какво правят психически нестабилните хора - буйстват. Скоро ще има невиждана досега вълна от бунтове и стачки в Запдна Европа. Е, пък ние пак ще гледкаме кротко. Хората изнемогват. Ужасно е да гледаш как бедността притиска все повече и повече хора. Но иззад черните стъкла на държавните лимузини това, не се забелязва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 2
Barky
преди 12 години
агент Камен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 3
Ricco
преди 12 години
Патилане, да знайш че не си прав. Ама хич не си прав! Темповете, с които се стават нещата заслужават уважение и признание. Ами просто няма как иначе. В света на Хари Потър, където всичко става с магическа пръчка може, само че ние НЕ ЖИВЕЕМ!!!!!! в него, а в реалния свят. Така че Патилане, търпение му е майката. Отговорните фактори знаят какво правят и мислят за нас, останалите. Ден и нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 1
Longin
преди 12 години
Patilane,ia razkaji neshto za dulgata ruka na Zionistite v Stolichnia Obshtinski Savet i firmite za Bokluka ?vse neshto v knigite na Nikola Nikolov trebva da ima, tam nali vsi4ko pishe ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Политическата *** говори за пазарна икономика. За Европейски съюз. За евроатлантизъм и НАТО. За похвалите на вашингтонската администрация. За Шенгенска зона и класации. Но не говори за България. Политическата *** не смее да ви каже истината. А истината е, че България си отива. Защото се обезбългарява, престава да бъде българска. Политическата *** по заповед на ционистките си господари подмени етническата карта на нашата Родина. Ние, българите се превръщаме в малцинство. Благодарение на толерантността. Благодарение на ромската интеграция. Благодарение на политическата коректност. Благодарение на либерализма и демокрацията. Благодарение на ЕС, на САЩ, на Турция, на Изсраел. Обобщено, всичкото гореизброено зло, плюс още хиляди злини ни сполетяха именно от нея безчовечната политическа ***, която ни управляваше 45 години, и после още 22, а сега се готви да ни управлява още........Докато на тая изстрадала земя не остане нито един жив българин. Така, както някога бе поискал циониста Ротшилд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Всички тези лица са свързани с Мафията, това не са партии, а лица на организираната престъпност в България. Тази зима нервите на народа няма да издържат!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още