IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бурният ръст на жилищния пазар у нас отстъпва пред по-умерено развитие

Потенциалът на търсенето след COVID-19 се изчерпва, по-бавният темп на нарастване на доходите от ръста на цените също охлажда пазара

08:15 | 22.11.22 г. 12
Снимка: Михаела Катеринска, БГНЕС
Снимка: Михаела Катеринска, БГНЕС

Силните ръстове на пазара на жилища в България от миналата година ще отстъпят на по-умерени темпове на развитие заради изчерпването на потенциала на търсенето, мотивиран от фактори след COVID-19. Освен това темпът на нарастване на доходите на населението изостава от скоростта на покачване на цените на жилищата, което също води до охлаждане на жилищния пазар у нас. Това коментираха представители на имотната индустрия по време на бизнес дискусията „Пазарът на имоти в динамична среда“, организирана от имотния портал Imoti.net, част от Investor Media Group, към който принадлежи и Investor.bg.

„Нашият пазар е в състояние, при което търсенето вече не може да приема по-високи реални цени на жилищата, затова броят на сделките ще започне да намалява, но динамиката все още е по-добра в сравнение с периода преди COVID кризата“, коментира Мирослав Владимиров от ЕРА „България“. Според него за момента пазарът е устойчив и ако не се случи непредвидено събитие, в следващата година и половина ще се наблюдава леко затихване на броя на сделките, а цените ще отразяват значителната инфлация. Владимиров обаче очаква влизане на страната ни в еврозоната през 2024 г. да създаде силен мотив за търсене, който „може да промени пазара за една нощ“. Един от големите рискове пред него в по-дългосрочен план е отрицателното демографско развитие, изтъкна експертът.

Христо Георгиев от iHome Real Estates също не очаква сътресения на жилищния пазар у нас през 2023 г., а за тази година прогнозира, че броят на вписаните сделки ще се доближи до нивото от около 250 хил., достигнато миналата година. „Купувачите са предпазливи и резервирани, по-взискателни са към типа строителство, към банката, която ги финансира, това е нормално отрезвяване на пазара“, отбеляза Георгиев.

В луксозния сегмент, където попадат жилищните имоти на цена от 250 хил. евро нагоре, тенденцията е купувачите да търсят домове с множество нови технологии заради кризата. В този сегмент няма купувач, който да не търси алтернативно отопление и осветление на дома си и още при заявяването на желание за покупка на имот купувачите питат какви са начините за отопление, охлаждане и осветяване на жилището, съобщи Невена Стоянова, управляващ партньор на Luximmo Finest Estate. Тя допълни, че тези тенденции не са наблюдавани преди февруари тази година (началото на войната в Украйна- бел. ред.).

Хората обръщат внимание и на сигурността, като се интересуват дали подземният етаж на имота им може да се превърне в бункер, който да бъде използван при необходимост, разказа Стоянова.

По-заможните купувачи на жилища у нас държат също имотът им да разполага с неща, които подобряват здравето им, като средства за пречистване на водата и въздуха.

По-заможните купувачи на жилища у нас държат също имотът им да разполага с неща, които подобряват здравето им, като средства за пречистване на водата и въздуха и обръщат внимание на материалите, вложени в сградата.

„Във високия сегмент оставаме положително настроени, защото купувачите все още търсят неща, които не виждаме на пазара, но които инвеститорите тепърва ще включват в проектите си“, отбеляза Стоянова.

Към момента купувачите с по-големи финансови възможности търсят жилища с четири спални и баня към всяка от тях, задължително с голяма градина, двор или тераса. Заможните българи, които купуват имот в чужбина, разширяват географския периметър, за да диференцират риска на спестяванията си. Те поглеждат не само към традиционните Гърция, Испания, Франция, Австрия, а и към Дубай заради опасенията им за европейската икономика и възможността при евентуална тежка криза на Стария континент да се установят там със семейството си, съобщи Стоянова.

Инфлацията в последните две години е повишила себестойността в строителството с 27%, каза Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). И добави, че по-основно влияние върху стойността на крайния продукт има повишената цена на терените за жилищно строителство – за две години тя е нараснала с до 50%. „Стойността на терена влияе в зависимост от района от 20% до 80% на стойността на крайния продукт“, който е поскъпнал с между 18% и 28%, отбеляза Шопов.

По думите му в поскъпването на строителството и на жилищата нямаше да има нищо лошо, ако със същите темпове нарастваха и доходите на населението, но това не е така. Разминаването води до известно охлаждане на жилищния пазар – запитванията са нараснали спрямо миналата година, но сделките са намалели с 12%, сочат наблюденията на Шопов. „Това показва, че нуждата от жилище остава, но възможностите на хората за придобиването му намаляват“, отбеляза той. В същото време делът на хората, които купуват жилища с инвестиционна цел, е нараснал от 15% на 19%.

Шопов определи като негативна тенденция част от предприемачите да задържат имотите и да ги продават на по-късен етап след акт 16 заради липсата на яснота за себестойността вследствие на покачването на строителните материали и непрекъснатото повишаване на цените на жилищата. „По този начин предлагането намалява, а търсенето остава постоянно и се насочваме към тенденцията в западноевропейските страни, където населението в големите градове няма шанс за собствено жилище“, коментира Шопов. Той добави, че за момента няма спрени жилищни обекти и очаква стартирането на нови да продължи, тъй като по-високите изисквания на хората към жилището, което обитават, и към заобикалящата ги среда създават постоянен поток от клиенти, търсещи покупка на имот.

Последна актуализация: 18:05 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
До: SnaGiПлащат разбира се Инвестор притежава платформата ИМОТИ.НЕТ ,от там всичките медии за които се сетите имат тарифа ,има си фактури,плаща се и материала се изработва ,вестник ли ще е ,интернет няма значение ,ПЛАТЕНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
SnaGi
преди 1 година
Имах миналата седмица среща с един брокер, който ми потвърди, че шефовете на агенцията им си плащат за медийни изяви между 3-5к. Имам усещането, че уважаваната от мен медия, се превръща в платена платформа и всеки може да си прави неговите внушения. Жалко, че има 'инвеститори' пък и семейства със скромен доход, които се ловят на въдицата. Жалко, че и те скоро ще реват и ще искат държавата да ги спасява, заради неразумно им финансово поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 0
Naemate1
преди 1 година
Алчните строители и банкери са ми ясни. Защо никой не се замисли на каква част от клиентите доходите им позволяват да си купят жилище по 2000-5000 Е на квадрат в София? Жал ми е много за хората набълбукани с по 200-400 хил 30г ипотеки. Най-голямата лъжа и грях е да се лъжат хората да си спасят спестяванията от 15% инфлация в имоти надути с 400%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
До: penmanЛесните сделки на имотния пазар свършиха, време е някои брокери да се преориентиратАнжелина Добрева, мениджър Развитие на агенция за недвижими имоти RealNet, Имот: Взет или нает, 22.11.2022/ОТ ДНЕС НОВИНА !/Годините бяха лесни, оттук нататък трябва да стават малко по-професионални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 27
penman
преди 1 година
Каврък, не разбра ли, че с висене в интернет и писане на коментари, няма да си купиш жилище. Цените дори и да не растат известно време, няма да се срутят, както през 2008 г., но най-важното е - стегни се и работи за да изкараш парите за жилище. С писане на никому ненужни постове, това няма да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
До: sssaaaАко хванат и пребият двама трима ,такива от тия дето плещят навсякъде и заблуждават населението ,ще се кротнат .Ама и хората са си овце ,при предишната криза ,до последно ги лъжеха че тук в България жилищата и цените няма да падат ,що народ купи и буквално след 6 месеца пазара се срина и цените станаха с по 20%,30% по-ниски ..сега не е въпроса да се говорят неща с абсолютна точност но навсякъде в цял свят в момента имотните пазари бележат тотален обрат от балона в който се оказах ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Паяците с последен контролиран напън да хванат и последния заек на полето.Защо мълчите за грешните ви прогнози за "ниските" ливхи, които тръбихте цяло лято? Нали нямаше да се вдигат? Защо сега на кежете, че някои банки си смениха методика за изчисляване на лихвата? Защо мълчите, че вече има промяна не само при новооткпускащи кредити, а и при тези със стари договори? Защо мълчите, че вече има официален спад в сделките за последното тримесечие?Стига с платени, контролирани, манипулативни стати ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Обяви продава в София град 2021 година под 30 000 броя за всички видове имоти.Обяви продава пак за всички видове имоти но Ноември 2022 година над 37 000 броя ,и само нарастват ,всеки да си направи изводите сам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Всеки може да намери данни за глобалното обръщане на имотите в цял свят,по долу са само малки данни за няколко пазара ,огромна и силна икономика.Обществото трябва да търси отговорност на такива изявления защото тяхната единствена цел е да манипулират решенията на купувачите, взимащите кредит,младите семейства ,единствени в името на печалбите на банки,строители,брокери и агенции,кредитни консултанти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Швеция :Сривът на жилищния пазар в Швеция се задълбочава и се превръща в предупреждение за светаСпадовете на цените са необичайни, тъй като предишните корекции на цените на жилищата в страната бяха плитки и краткотрайни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още