IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачи със значителен капитал търсят добри възможности на забавящия се офис пазар в света

Недостатъчното предлагане на висококачествени сгради в много страни ограничава спадовете на цените

21:01 | 28.11.22 г.
В Прага наемателите на офиси остават активни, въпреки че очакват прилагане на инфлационни клаузи в наемните им договори. Снимка: Martin Divisek/Bloomberg
В Прага наемателите на офиси остават активни, въпреки че очакват прилагане на инфлационни клаузи в наемните им договори. Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Инвестициите в световните офис пазари намаляха рязко през третото тримесечие на тази година, но в новия си доклад за капиталовите пазари консултантската компания Savills отбелязва, че все още има изобилие от капитали, които са готови да се насочат към най-добрите активи, както и към области с отстъпка на фона на оттеглянето на купувачи, разчитащи на дълга, и на други, които правят пауза във вземането на решения.

Savills съобщава, че доходността от първокласни офиси в Европа е намаляла с между десет базисни пункта (във Франкфурт) и 35 базисни пункта (в Мадрид) през третото тримесечие. Доходността от първокласни офиси в Ню Йорк, от друга страна, е нараснала с 50 базисни пункта до 5%, а в Прага – с 25 базисни пункта до 4,75%. За останалите първокласни офис активи в Азиатско-Тихоокеанския регион тя е останала непроменена, но е силно разнородна – от 1,7% в Хонконг до 8% в Мумбай. Консултантската компания отбелязва, че определянето на цена на активите остава трудна задача на фона на заемите. Половината от включените в доклада пазари отчитат ръст на цената на дълга с над 200 базисни пункта от първото тримесечие на тази година и Savills очаква засилване на натиска върху доходността в идните 12 месеца на повечето локации.

„Чешкият пазар се държи до голяма степен по същия начин като по-широкия световен пазар, като инвеститорите с голям капитал (или ниска задлъжнялост) могат (теоретично) да се възползват от среда, при която наличността и цената на дълга водят до забавяне или спиране на сделките заради нуждата от преоценка“, коментира Фрейзър Уотсън, директор на подразделението на Savills в Чехия и Словакия. „Но заради относително малкия размер на местния пазар и доминацията на фондове с отворен край без фиксирана крайна дата броят на възможностите за купувачите с голям капитал или нисък дълг да постигнат „изгодни сделки“ е ограничен. Резултатът е общо забавяне на активността вместо значителна дейност при коригирана цена и очакваме да видим коригирането на цените да се развива постепенно в идните месеци“, допълва той.

„В унисон със световните тенденции офис пазарът в Прага продължава да се радва на силни нива на заетост, представляващи значителен ръст спрямо 2021 г., и отчете поредица от ръстове на наемите в последно време“, отбелязва Павел Новак от Savills в Чехия и Словакия. „Наемателите на офиси остават активни, въпреки че очакват прилагането на инфлационни клаузи в наемните си договори и значителен ръст на оперативните разходи в идните месеци“, допълва той.

Според Savills активните инвеститори продължават да са подкрепяни от силна наемна дейност, особено за най-добрите офиси с като цяло стабилни нива на свободни площи в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) и в Азиатско-Тихоокеанския регион през 2022 г., която оправдава настоящите цени. Но перспективите пред световната икономика отправят предизвикателство към сегашното положение. Въпреки това за момента недостатъчното предлагане на висококачествени сгради в много страни ограничава спадовете на цените, допълва консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още