IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 35% от българите са финансово грамотни

България е на 72-ро място от 144 държави в света и значително под средното ниво за ЕС

18:19 | 19.11.15 г. 28
Автор - снимка
Редактор
Само 35% от българите са финансово грамотни

Само 35% от българите са финансово грамотни, разкрива проучване на Standard & Poor’s Ratings Services за финансовата грамотност по света (S&P Global FinLit Survey).

С това равнище страната ни е под средното ниво за Европейския съюз и сред последните в него по този показател.

Нивата на финансова грамотност варират значително между различните страни членки на Европейския съюз. Средно 52 на сто от гражданите на ЕС са финансово грамотни, като най-добре се представят тези в Северна Европа. Дания, Германия, Холандия и Швеция са с най-висока финансова грамотност в Евросъюза – поне 65 на сто от пълнолетните им граждани са финансово грамотни.

В Южна Европа нивата са значително по-ниски. В Гърция и Испания например нивото е съответно 45% и 49%. В Италия и Португалия също се наблюдават ниски равнища.

Финансовата грамотност е слаба и сред страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., и след това. В Кипър нивото е същото като в България – 35%, а в Румъния е регистрирано най-ниското равнище в рамките на ЕС - 22 на сто.

В световен мащаб България попада по средата на класацията на 72-ро място от 144 държави в компанията на страни като Шри Ланка, Доминиканска република, Коста Рика, Малави, Габон, Кот Д'Ивоар, Бразилия и Кипър.

Финансовата грамотност се измерва с въпроси по четири основни теми при вземането на финансови решения – познания за лихвени проценти, сложна (капитализирана) лихва, инфлация и диверсификация на риска.

Само 20% от българите са отговорили правилно на въпроса за диверсификация на риска, 58% - на въпроса за инфлацията, 60% - за лихвата, и 40% за сложната лихва.

Въпросите са включени към глобална анкета на Gallup World Poll, обхванала над 150 хил. пълнолетни случайно избрани граждани на над 140 страни и проведена през 2014 г.

Резултатите от проучването са обезпокоителни. В световен мащаб едва 1 от всеки трима души е финансово грамотен. Финансовата неграмотност е не само силно разпространена, но съществуват и драстични различия по държави и групи. Например жените, бедните и хората с по-ниско образование имат по-големи пропуски във финансовите си познания и това важи не само за развиващите се икономики, но и за страните с добре развити финансови пазари.

Хората с относително висока финансова грамотност имат няколко общи характеристики, независимо от това къде живеят. По принцип хората, които ползват финансови услуги като банкови сметки и кредитни карти, имат повече познания в областта, независимо от доходите им.

В България, Хърватска, Чехия, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Словакия и Испания 50% или по-малко от хората, които имат кредит от банка или друга финансова инситтуция, са отговорили правилно на въпроса за сложната лихва.

Искате ли да тествате своите финансови познания? Тестът е достъпен тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 7 rate down comment 1
HighSpirited
преди 8 години
Хубаво е да се запитаме защо е така обаче? В България е много трудно да се получи информация и не само финансова, създава се впечатлението, че всичко се крие умишлено и че, някой има изгода от това населението да е не информирано и неграмотно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Финансовата грамотност и познаването на правилата за движения по пътищата трябва да са едни от основните изисквания за завъшване на средно образование. Много по важно е тяхното обучение, от колкото зубрене на дати от историята или задълбочено изучаване на биология и химия.За съжаление цялата ни образователна система е такава, че по дефиниция пуска неграмотни хора в зивота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 1
cokrat1
преди 8 години
Ако не си ...можеш да се ограмотиш. Обаче ако нямаш вяра в държавата пак не ставаш за нищо. Пример. Началото/до юни мисля/ на 1997 година държавата продаваше ДЦКнижа с лихва почти 300%. Взимаш едногодишни ДЦК и след една година си утроил парите си. Познат имаше 10000 долара. Когато долара се стабилизира, му казвах обърни ги в лева и си купи ДЦК. След една година ще имаш 30000 долара. Провери че е вярно...но не посмя защото не вярваше в държавата. След време съжаляваше...но вече лихвите не бяха такива. Та, вярата в държавата е много съществена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
Ако златото беше никому ненужен метал, вибраторът на Евгени Минчев нямаше да бъде златен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 2
888
преди 8 години
"Хората с относително висока финансова грамотност имат няколко общи характеристики, независимо от това къде живеят. По принцип хората, които ползват финансови услуги като банкови сметки и кредитни карти, имат повече познания в областта, независимо от доходите им."Ей това им е болката - не ползвате финасовите услуги значи сте неграмотни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
todis
преди 8 години
Не смятам че с тези 5 въпроса може да се определи финансовата грамотност на толкова държави: https://***.mhfi.com/corporate-responsibility/global-financial-literacy-survey?keyfindingsОт друга страна са се постарали за презентацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
citizen_bg
преди 8 години
Измамници да искаш, ако не са телефонни ще са други тарикати. Имаше на бфб-то едни патки, едни салами, едни енемони и куп подобни. С таквиз инвестиционни далавери що се чудиш, че народа в панелки и бамки инвестира. Да не говорим и че едни посредници яко накъсо играха. За държавата не знам какво се промени, но някои направиха гуши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
сумата на Чичовото-супата на чичовото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
LuckyYou
преди 8 години
Между другото някой направи ли си теста (Има линк в края на статията)? 7-8 олигофренски въпроса и изкарах 100%. А пише, че по света успеваемостта е едва 36%... Пълна идиотщина... Ама това е добре за мен, сей се ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Те колко грамотни изгърмяха, та да се дертосваме за неграмотните! Винаги има няколко неизвестни в уравненията, та и най добрия математик, може да се запознае със сумата на Чичовото. Инак, някак къртят коментарите, в които мастити коментатори дават, мастита оценка за финансовите способности на народа.Някои коментари направо са като афоризми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още