IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Transpress откри нов логистичен център в Божурище с инвестиция от 16 млн. лв.

Базата ще оперира като най-голямата крос-докинг платформа за палетни пратки у нас

17:18 | 02.12.22 г.
Снимка: Министерството на икономиката
Снимка: Министерството на икономиката

Българската транспортно-логистична компания Transpress откри новия си логистичен център в Индустриален парк София – Божурище. Базата е разположена на 40 декара площ и ще оперира като най-голямата крос-докинг платформа за палетни пратки у нас. В нея поетапно ще бъдат разкрити 100 допълнителни работни места. Инвестицията на компанията възлиза на 16 млн. лева.

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, който откри новия логистичен център, съобщи, че през тази година в Индустриална зона – Божурище са започнати 11 нови проекта на стойност близо 100 млн. лева. По думите му за последното десетилетие инвестираните средства в зоната от български и чуждестранни компании са над 611 млн. лева, а две трети от територията ѝ са вече заети.

„Правилното управление на индустриалните паркове е изключително успешен инструмент за привличане на инвестиции и генериране на икономически растеж в цели региони“, посочи Стоянов, цитиран от икономическото ведомство.

Икономическият министър съобщи, че се работи по изцяло нов подход за развитие на индустриалните зони, а заложените средства за нови локации само по Плана за възстановяване и устойчивост са над 200 млн. лв. „Чрез активна работа с европейските програми можем да увеличим възможностите и това е една от целите за нашия екип“, коментира Стоянов.

Едно от иновативните решения в новия логистичен център на Transpress цели повишаване на ефективността на складовите и крос-докинг операции с първата у нас и на Балканите система, работеща на принципа на “поточна линия за палетни пратки”. Центърът разполага с 60 рампи за едновременно товарене и разтоварване на 60 камиона, складове, зона за разпределение на пратки и офисна част. Капацитетът е до 12 хил. тона или 15 хил. палета обработени товари за денонощие и над 4 млн. палета за година при 24/7 режим на работа. Паркинг зоната може да поеме до 100 камиона и 300 автомобила.

Снимка: TRANSPRESS Снимка: TRANSPRESS

“И като концепция, и като капацитет, новият ни логистичен център е без аналог в България. Това ще ни помогне да посрещнем увеличеното търсене на целия спектър от транспортно-логистични услуги – от транспорт на цели и частични товари, през куриерски услуги до складиране и цялостни решения. А през последните няколко години ние регистрираме двуцифрен ръст във всички сегменти”, обясни Веселин Стоянов, управител и основател на Transpress по време на откриването на новата база.

В новия логистичен център е инсталиран и тренировъчен симулатор за допълнително обучение на шофьори на камиони, който е първият подобен у нас. Той пресъздава реалната среда в шофьорската кабина и поставя обучаващите се в разнообразни ситуации на пътя, така че да подобри уменията им за реакция.

Снимка: TRANSPRESS Снимка: TRANSPRESS

Новият логистичен център на Transpress ще разполага със собствена фотоволтаична система и зарядни станции за електрически транспортни автомобили, с които поетапно се разширява автопаркът. “Зелените” решения са внедрени и в широк спектър от енергоспестяващи системи, които подобряват ефективността на сградата. Складът е оборудван с последно поколение високоефективни подемни машини.

Снимка: TRANSPRESS Снимка: TRANSPRESS

По думите на Веселин Стоянов през следващите години в логистичния център в Божурище ще се повиши ефективността чрез иновативните технологии и “зелените” решения, които са „единственият път към устойчиво развитие”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още