IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марияна Николова ще предложи до 15 години затвор за хакери

Вицепремиерът ще настоява за промени в Наказателния кодекс, тъй като санкциите за киберрекет са изключително занижени

12:15 | 21.08.19 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вицепремиерът Марияна Николова, която бе назначена за председател на Съвета по киберсигурността, заяви, че санкциите в Наказателния кодекс за киберрекет са изключително занижени и смята да предложи до 15 години затвор за хакери.

Пред Нова телевизия тя посочи, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на киберрекета.

„След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грози санкция от най-високо ниво. Той може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС”, добави тя.

„Не приемам поста на председател на Съвета по киберсигурност като капан. Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като „горещ картоф", добави Николова.

По думите й функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. „Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията Itcard“, обясни вицепремиерът.

Съветът ще има задача да изготви Стратегията по киберсигурност. „Това е орган, който е координационен. Съветът ще трябва да подготви Стратегията по киберсигурност и след като бъде определен националният координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията", уточни вицепремиерът.

Съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ, каза Николова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
1.Образование а не ОбразУвание. 2. Любимото ти управление, никък ама никък не оправя друржавата, а по скоро я ОПРАВЯ ама доста грубо отзад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
forexar
преди 4 години
По-добре да се прдложи строго наказание за БЕЗХАБЕРНИЦИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
irish
преди 4 години
***-ло-умници е определение за глупав, не знам защо се цензурира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
irish
преди 4 години
30 години !! Направо доживотен да им дават. Аман от ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 11
penman
преди 4 години
Хакерството е изключително голям проблем не само за България (това е съвременния рекет), затова присъдите трябва да са от 20 години нагоре! А "хубавците" от ТАД груп - поне 30 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
Николовата може да отиде в чувал само за 5 годишна присъда на някой бандюга с добър адвокат .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
minerals
преди 4 години
Страшни мерки, страшно чудо, хакерите явно са най-големият проблем на държавата и най-големите престъпници. Добре че предложените промени няма да бъдат приети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
dancho_o
преди 4 години
За изнасилване 4 години за хакерска атака 15. Смешници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
s3
преди 4 години
Не сте прави да подценявате качествата и образуванието на вицето Марияна Николова. Тя има ITcard, преминала е и други обучения, така че е специалист в IT областта. Не 15г., ами доживотен затвор заслужават тези, които се опитват да пречат на управлението, което оправя държавата ни. Може даже да се тълкува като държавна измяна и да минава по бързата процедура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
Ivel
преди 4 години
Тази е калинка някъква е тази, вижда се отвсякъде, затова ни е такава държавата, защото се назначават калинки вместо доказани професионалисти. Бас държа, че тази не може да си пусне комютъра сама, ама ще отговаряла за киберсигурноста, същата като оня жираф Мария Габриел. Гербаджиски простотии, те смятата че всеки става за всичко, назачават разни лелки да ни управляват енергетиката, крадци във фонд земеделие и да не продължавам нататък, изключения са примерите с назначаване на точен чоек за точното място, болшинството са парашутисти и калинки, като тази. Според мен на Валерката Симеонов му кроят шапка, а тази е просто "среда за пренос на носителя"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още