IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: България се нуждае от шокова терапия

Публично-частните партньорства са обречени и са един вид покана за корупция, заяви професорът по приложна икономика

19:50 | 03.12.14 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ханке: Реформите в съдебната система и промените, касаещи правото на собственост, също трябва да са сред приоритетите на правителството. <em>Снимка: БТА</em></p>

Ханке: Реформите в съдебната система и промените, касаещи правото на собственост, също трябва да са сред приоритетите на правителството. Снимка: БТА

Липсата на кредитен растеж и ниският темп на нарастване на паричното предлагане в България се дължат на липсата на доверие в икономиката, в политиката и управленския режим в България. Това, което е нужно на страната, е шок на доверието. Това са основните тези на проф. Стив Ханке от лекцията му на тема „Тенденции в световните финанси. Ситуацията в България – какво следва?” в рамките на открития днес Български икономически форум.

В краткосрочен план новото българско правителство трябва да се справи със „завета на предходното правителство“,  заяви професорът по приложна икономика в Университета „Джон Хопкинс“.

По думите му това са фискалните проблеми, свързани с големите разходи, които трябва да се направят заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и попълването на бюджетния дефицит.

„Новите управляващи трябва да определят рационална база за ценовото равнище на електроенергията и да рестартират приватизацията, което ще окаже положително влияние върху българската икономика в краткосрочен план. Друг завет, с който трябва да се справи новото правителство, е „фиаското КТБ“, каза Ханке.

По думите му регулаторният и надзорният режим трябва да станат по-прозрачни, за да се възвърне отново доверието към банковия сектор. Същевременно той определи случилото се с КТБ като „критичен шок на доверието“.

„Кредитът на доверие може да започне да расте, ако се промени нещо в тази насока“, продължи той.

В България само едно нещо е фиксирано и това е валутният борд, всичко останало е несигурно и неясно, отбеляза финансистът. Според него решението за по-висок икономически растеж е натрупването на по-голям запас от капитал и по-висок ръст на производителността на труда. Така според него България ще повиши индекса си за правене на бизнес в икономическите класации и ще се привлекат инвеститори.

В дългосрочен план според Ханке България трябва да започне да извършва структурни реформи. Същевременно професорът заклейми публично-частните партньорства.

„Те са обречени и са един вид покана за корупция“, коментира Ханке. Специалистът смята, че по-голямата обвързаност с Европейския съюз води до повече корупция и по-голяма бюрокрация. „Разчитането на еврофондове ще доведе до още повече корупция“, заяви той.

"ЕС е още един слой бюрокрация, той не може да е пример. Европа е на ръба на рецесията и са необходими мащабни структурни реформи", добави Ханке.
 

Според него реформите в съдебната система и промените, касаещи правото на собственост, също трябва да са сред приоритетите.

Ханке коментира по-подробно и случилото се с КТБ. „КТБ не е била банка, а машина за унищожаване на стойност“, заяви професорът. Той добяви, че 76% от кредитния портфейл на КТБ са изгубени, а останалите 24% от парите евентуално могат да бъдат възвърнати. За сравнение, средностатистически в такива случаи в Европа се възстановяват 78% от стойността на обезпечените лоши кредити.

Що се отнася до изплащането на гарантираните влогове в КТБ, което започва на 4 декември, Ханке смята, че парите е трябвало да се изплатят по-рано. Той определи случилото се като „негативен шок на доверието“.

„Колкото дълго продължава ситуацията с КТБ, толкова по-негативен ще е шокът“, добави той.

Ханке коментира и прогнозирания икономически растеж за страната за следващата година, като заяви, че е положително, че прогнозният ръст за България за тази година е малко над средния за ЕС.

Припомняме, че за 2015 г. финансовото министерство очаква, че темпът на икономически растеж ще се забави до 0,8% от прогнозираните за 2014 г. 1,5 на сто. Есенната макроикономическа прогноза на служебния кабинет предвиждаше ръст от 1,2% догодина.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
hipatiga
преди 9 години
Г-н Ханке се опитва да ни съветва за КТБ.Благодарим!Вече няма нужда.Дузина български експерти предложиха къде,къде по-добри решения,в т.ч и моята скромна личност.Повиках на среща квестора,който е мой студент и му казах:1/Да се отделят пасивите и да се управляват само транзакции по текущи потребности на вложителите.2/Администраторът да обяви запазването на договорените с вложителите лихви по депозитите за срок от два месеца и публично да обяви държавни гаранции.Станислав Лютов попита как може да се удържи натиска на паникьосаните вложители.Помолих да разпореди за оперативна информация от последните две години.Получихме я за не повече от 30 мин.-На всеки 100 лв.постъпващи в КТБ , ! лев е теглен за лични нужди.Стигнахме до активите-отговора потресаващ.Стойноста на активите е смъкната до 14%и когато дойдат синдиците ще са не повече от 10%.Зощо така.Отговор няма.Два дена по-късно двама банкера обявиха-целта е Цв.Василев да бъде тотално обран.Няма спасение за България.Сега ще изхарчим почти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
hipatiga
преди 9 години
Не е за вярване.Днес чета коментари на компетентни хора.Никъде не се вижда,не се чете политическо говорене.Господа Южен поток го изтървахме заради сблъсъка в Украйна.Украинците буквално крадяха руското гориво и те са които предизвикаха кризата от 2009 год.От големите енергиини проекти останаха Козлодуй и Белене.Икономичният вариант е да възстановим 3 и 4 реактор и да модернизираме двата 1000 мв.Наскоро прочетох анализ на консултанска компания,която гравитира около френската Арева.Категорични са-площадката в Белене няма конкуренция и вероятно те са лобирали АЕЦ Белене да се дострои от френски инвеститор.Това е по-възможно,защото в Брюксел,като чуят за Русия,получават обриви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
А ТУК ПРОВЕРЕТЕ КОЛКО ДЪРЖАВНА ИКОНОМИКА ИМА ПОЛША. http://geopolitica.eu/2012/broi6-2012/1351-golyamoto-zavrashtane-na-darzhavniya-kapitalizam . - На практика, в периода 1996-2000, делът на компаниите, контролирани от държавата, в страните от ОИСР не е намалял (18). Във Франция и Италия, тези компании осигуряват до 25% от БНП, в Дания и Финландия з - 35%-37%, в Германия - 54%, а в Полша - 58%. Полша има 17 държавни транснационални компании, и това е 2,6% от всички в светът държавни международни компании. Полша има 1189 държавни фирми, които правят 58% Брутният Национален Продукт. И не, че са имали сносна приватизация, те дори реституция са нямали. Според публикуваните данни 62 % от предприятията със заетост от 25 до 100 работници, принадлежат на хора, които преди 1989 г. са се причислявали към номенклатурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
http://***.economywatch.com/economic-statistics/Poland/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/Poland Corporate Tax RateCorporate Tax Rate : 19% в Полша няма плосък данък, а плоският данък в любимата на десните Естония е 21%........................ Плевеллиев:\"От 25 години се занимаваме със сбърканите дати, с дребнотемие и не отговаряме на големите въпроси защо сме по-бедни от други демократични държави като Полша\" ... .. БВП на зает се разделя на минимална и на средна заплата. Така за Полша получих числото 60% средна заплата като процент от БВП на зает по номинал, а 22% е минималната заплата. При българите е съответно 30% за средна заплата, и 11% за минимална заплата. ТОЕСТ ЕКСПЛОАТАЦИЯТА В ПОЛША Е ДВОЙНО ПО-МАЛКА ОТ ТУК, ТОЕСТ ТУК ЕКСПЛОАТАЦИЯТА Е ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ОТ ПОЛША. И съответно в населението остават два пъти по-малко пари като процент от произведеното. А ТУК ПРОВЕРЕТЕ КОЛКО ДЪРЖАВНА ИКОНОМИКА ИМА ПОЛША. http://geopolitica.eu/2012/broi6-2012/1351-golyamoto-zavrashtane-n
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/General_Government_Gross_Debt_Percentage_GDP/ http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/ САЩ от 1981та до 1993 дългът им достига от 41,4% до 72,4%, а от 1993та до 2001 от 72,4% до 54,7%, ПРИ КЛИНТЪН, после от 2001 до 2009 година от 54,7% до 89%, при Буш, и от 2009 година до сега от 89% до 109%. При Буш нарастването е с 60%, при Обама е 25%. http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/ Въпреки всичко, ДЯСНАТА ПОЛИТИКА ПРАВИ ПОВЕЧЕ ТЪРГОВСКИ ДЕФИЦИТ. И ПОВЕЧЕ ДЪЛГ. http://***.economywatch.com/economic-statistics/Chile/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Нашите глави са дървени! Що шокове изядохме ...не е истина! До сега главите ни двойни от цицини да бяха станали! ха ха ха ха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Nikodim
преди 9 години
България се нуждае от шокова терапия ?Не, от шокова терапия се нуждаят огромното болшинство български избиратели.Вижте какви лидери/политици избирате! Вижте техните абсолютно противоречиви и нелогични оценки за спирането на ЮП! Психотатия - това е диагнозата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 0
Пирон
преди 9 години
"В дългосрочен план според Ханке България трябва да започне да извършва структурни реформи. Същевременно професорът заклейми публично-частните партньорства.Те са обречени и са един вид покана за корупция, коментира Ханке. Специалистът смята, че по-голямата обвързаност с Европейския съюз води до повече корупция и по-голяма бюрокрация. Разчитането на еврофондове ще доведе до още повече корупция, заяви той."ЕС е още един слой бюрокрация, той не може да е пример. Европа е на ръба на рецесията и са необходими мащабни структурни реформи", добави Ханке."Точно в целта!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
serafima
преди 9 години
Стив Ханке е едно дръпнато ис прихаво човече, което е свикнало в САЩ да не се съобразяват с мнението му и нервничи при дискусия. Виждала съм го отблизо, по израза на Екзюпери, и това не ме кара да имам по-високо мнение за него. Естествено е да каже и някои верни неща. Някой от вас да се съмняваше, че с КТБ се случи предумишлен гаф? Сега Искров пак надига муцуна безсрамно, а колко години отчитаха отлична дейност на КТБ???!!! Кой от вас не знае, че Европа се нуждае от структурни реформи, а ние нямаме правосъдие ВЪОБЩЕ, или дори по-лошо - имаме правосъдие, което подпомага мошениците и мутрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Егати неадекватното заглавие. Аз словосъчетание ШОКОВА ТЕРАПИЯ в статията не видях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още